Uz novčane kazne
30

Optuženi za šverc droge i oružja priznali krivicu: Petorica idu u zatvor na ukupno osam godina

S. Š.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Optuženi za neovlašteni međunarodni promet opojnih droga i oružja, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od osam godina i tri mjeseca. Osim toga, osuđeni su i na novčanu kaznu.
Sporazumno su priznali krivicu optuženi:
  • Admir Jakupović (1980), kaznu zatvora u trajanju od 3 godine;
  • Ermin Ljumić (1989), kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 3 mjeseca;
  • Mirza Serdarević (1980), na glavnu kaznu, kazna zatvora u trajanju od 1 godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM;
  • Melir Hodžić (1990), na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM;
  • Al Rijad Fazlić (1991), na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM.

Naime, oni su proglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, a optuženi Admir Jakupović i Ermin Ljumić i krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Optuženi su priznali krivicu da su, kao članovi grupe za organizovani kriminal koja je djelovala na teritoriji Bosne i Hercegovine i inostranstva, vršili neovlašten promet opojnih droga, kao i nedozvoljen promet oružja i vojne opreme bez dozvole propisane zakonom BiH.

Predložene kazne u skladu su sa ulogama i odgovornošću optuženih u izvršenju krivičnih djela.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivice su proslijeđena Sudu BiH koji ih je prihvatio i izrekao kaznu optuženima.

Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv navedenih optuženih je pravosnažno okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka.