Uhapšeni u akciji "Staza"
0

Optuženi za šverc blizu pola tone droge priznali krivicu: Svjedočit će protiv nekadašnjih saradnika

S. Š.
Hapšenje jednog od osumnjičenih u akciji "Staza" 2022. godine (Foto: T. S./Klix.ba)
Hapšenje jednog od osumnjičenih u akciji "Staza" 2022. godine (Foto: T. S./Klix.ba)
Optuženi za šverc droge koji su razotkriveni zahvaljujući Sky i Anom aplikacijama, sporazumno su priznali krivicu za krivična djela koja su im stavljena na teret.
U predmetu kodnog naziva "Staza" trojica optuženih, nakon razmotrenih dokaza tužilaštva, u prisustvu advokata, u potpunosti su sporazumno priznala krivicu za krivična djela povezana sa organizovanim kriminalom i neovlaštenim prometom opojnih droga.

Za optužene su, u skladu sa sporazumnim priznanjem, predložene kazne:

  • Optuženi Milan Rašević, zvani Mića, rođen 1996. godine iz Foče, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

  • Optuženi Miljan Mijović, zvani Gluvi rođen 1985. godine iz Trebinja, na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

  • Optuženi Mišo Miljanić, zvani Platina, rođen 1986. godine iz Trebinja, na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci, novčanu kaznu od 10.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

Svi optuženi, sporazumnim priznanjem, obavezali su se na davanje iskaza u predmetu kodnog naziva "Staza", koji se vodi protiv još 11 optuženih.

Predložene kazne u skladu su sa sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenju krivičnog djela. Oni se terete da su, kao dio organizovane kriminalne grupe, sudjelovali u krijumčarenju većih količina narkotika na području Trebinja, Foče i drugih gradova.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odriču prava na suđenje te prava na žabu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazumna priznanja proslijeđena su Sudu Bosne i Hercegovine koji je prihvatio sporazume.

"Ovo je drugo sporazumno priznanje krivice u predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija. U ova dva predmeta krivicu su do sada priznala ukupno četvorica optuženih", saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetit ćemo, policijski službenici MUP-a Republike Srpske su u februaru 2022. godine proveli akciju "Staza" na području Trebinja, Foče i drugih općina i tada je uhapšeno 19 osoba i zaplijenjeno 400 kilograma opojne droge marihuana, saopćeno je iz MUP-a.