Uz novčanu kaznu
68

Optuženi za krijumčarenje migranata preko Drine priznao krivicu, ide u zatvor na 14 mjeseci

S. Š.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Optuženi Nemanja Filipović iz Srbije sporazumno je priznao krivicu za krijumčarenje ljudi i napad na službeno lice u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Po priznanju krivice, Filipović je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca te sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.500 KM.

Optuženi je priznao krivicu da je, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, za novčanu naknadu od 50 eura po osobi, izvršio krijumčarenje 15 migranata, državljana Avganistana, Iraka i Kube, koji su prethodno ilegalno ušli preko granične linije iz R Srbije u BiH.

Krijumčarenje je izvršeno 22.02.2022. godine preko rijeke Drine, korištenjem limenog čamca, a optuženog su uhapsili pripadnici Granične policije BiH.

Policijski službenici su tom prilikom bili angažovani na poslovima lišenja slobode počinioca krivičnih djela sa zadatkom lišenja slobode navedenog Filipovića, da bi optuženi potom napao službene osobe nasrnuvši na jednog od njih vozilom, te mu nanio fizičke povrede.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen od strane Suda te je optuženom izrečena navedena kazna, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.