Crna hronika
82

Optužen policajac koji je reketario prosjakinju Sanitu Bacu

Piše: E. F.
Sanita Baca (Foto: Facebook)
Sanita Baca (Foto: Facebook)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv policajca Nijama Stupara (33) zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi kada je reketario prosjakinju Sanitu Bacu.

Ovo nam je potvrđeno i u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, gdje su nam kazali kako je optužnica i potvrđena na Općinskom sudu u Sarajevu.

U zakonskom roku previđeno je zakazivanje ročišta na kojemu bi se optuženi trebao izjasniti o krivnji.

Prema optužnici, njega se tereti da je u periodu od augusta do decembra 2014. godine u Sarajevu, kao službena osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine zahtijevao i primio dar za sebe da u okviru svojih ovlasti učini što ne bi smio učiniti i ne učini što bi morao učiniti, te je oštetio Bacu za iznos novca od blizu 200 KM.

Baca je nedavno dospjela u medije, a pošto je organima gonjenja prijavila policajca koji ju je navodno duže vrijeme reketario. Naime, prema njenim tvrdnjama, policajac Nijam Stupar (32) iz Zenice joj je dozvoljavao da prosi na sarajevskim ulicama i štitio ju je sve dok je njemu davala novac.

Inače, Saniti je amputirana desna noga zbog prekomjernog konzumiranja droge i od tada se snalazi proseći po sarajevskim ulicama.

Kako je ispričala, policajac ju je jedne prilike, nakon što ju je zatekao da prosi, odveo u prolaz blizu Tržnice Markale i pitao je koliko novca ima. Pošto mu je kazala da ima nešto siće u džepu, on je tražio da mu da taj novac obećavši joj da neće imati problema.

Međutim, stalno se vraćao i tražio više, a na koncu je Sanita za njega morala uplaćivati 10 KM na račun u sportskoj kladionici Premier u Staklenom gradu. Sanita je sačuvala dokaze o uplatama na njegovo ime i na kraju ga i prijavila.

Policajac Stupar je uhapšen nakon prijave i saslušan u policiji i tužilaštvu te na koncu pušten da se brani sa slobode uz određene mjere zabrane.