Crna hronika
0

Općinsko vijeće Konjic ukazalo na probleme ovisnoti droga

FENA
Komisija Općinskog vijeća za mlade, u vrh prioriteta svoga rada stavila je borbu protiv bolesti ovisnosti od droga.

Komisija je povodom 25. juna, Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge organizirala tribinu za roditelje, dok su se igrokazom na ovu temu, veoma uspješno, predstavili učenici Druge osnovne škole.

Osnovna poruka igrokaza ili socio-drame jeste da roditelji narkomana, kao najodgovorniji za odgoj djeteta, kasno shvate da djetetu nisu na vrijeme posvetili dovoljno pažnje, vremena i kontrole, te ukazali na teškoće i zamke života, koji zahtijeva mnogo rada, discipline i samopoštovanja, izjavio je Feni dr. Elharun Selimović, član Komisije i autor više knjiga o temi ovisnosti, kao i brošure koja je podijeljena roditeljima poslije tribine.

Brošura sadrži praktične upute roditeljima o mjerama prevencije ovisnosti, o načinu djelotvornog komuniciranja na relaciji roditelj - tinejdžer, daje osnovne informacije o drogi, tretmanu ovisnika i liječenju.

Polovična posjećenost tribine govori da složenost i opasnost problema ovisnosti, još uvijek nije dovoljno ozbiljno shvaćena u društvu, da nema svijesti o problemu koji narasta, što je prva pretpostavka cjelovite i sistemske akcije svih faktora odgoja u društvu, kao i onih koji su zaduženi za provođenje zakonitosti.