Crna hronika
79

Općinski sud u Sarajevu uništio drogu oduzetu u 573 krivična predmeta

Klix.ba
Doga zaplijenjena u više od 500 krivičnih djela (Foto: Općinski sud Sarajevo)
Doga zaplijenjena u više od 500 krivičnih djela (Foto: Općinski sud Sarajevo)
Postupajući po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, Komisija za uništavanje opojnih droga pri Vijeću Ministara BiH izvršila je pregled i pripremu droge koja je oduzeta u 573 krivična predmeta vođena pred ovim sudom. Radi se o velikoj količini droge koja je više godina čekala na postupanje nadležne Komisije.

Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, izjavila je kako je ovom akcijom riješen veliki problem gomilanja droge oduzete u krivičnim postupcima.

“Sudski kapaciteti za deponovanje i čuvanje oduzete droge su veoma ograničeni zbog čega smo više puta urgirali za hitnost u postupanju. U pitanju je droga koja je oduzeta pravosnažnim sudskim odlukama i gdje je donesena naredba za uništenje. Tek realizacijom naredbi ovi predmeti se mogu smatrati potpuno završenim. Ako uzmemo u obzir da se radi o 573 predmeta, nekim starijim od deset godina, jasno je koliko su naši kapaciteti bili opterećeni“, izjavila je Jovanović.

Realizacija svih radnji iz naredbe suda za uništavanje oduzete opojne droge povjerena je Komisiji za uništavanje opojnih droga, dok je mjeru sigurnosti prijevoza od mjesta deponovanja do mjesta uništavanja droge, kao i mjeru sigunosti mjesta uništenja oduzetih opojnih droga provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Uništavanje droge je izvršeno u Termoelektrani Gacko.