Crna hronika
0

Opasna nova droga i u BiH: Dva mladića u Kantonu Sarajevo doživjela kliničku smrt

Piše: Lejla Čolak
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Hitna pomoć Kantona Sarajevo u proteklom periodu bilježi povećan broj hitnih intervencija kada je riječ o konzumaciji i predoziranju opojnim sredstvima. Pored "jednostavnijih" intervencija u ambulantama Hitne pomoći, u proteklih mjesec dana zabilježena su čak dva teška slučaja reanimiranja mladića nakon predoziranja drogom nepoznatog hemijskog sastava.

Prim. dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, za Klix.ba navodi kako je u posljednjih desetak dana povećan broj pacijenata ovisnika o narkoticima, a samo u protekla 24 sata, uposlenici Hitne pomoći su imali čak pet ovakvih intervencija.

U Hitnoj pomoći KS u posljednje su vrijeme učestale posjete korisnika opojnih sredstava koji se javljaju sa dramatičnim simptomima u vezi sa centralnim nervnim sistemom u vidu epileptičnih napada i gubitka svijesti. Nakon smirivanja napada, kod ovakvih pacijenata su primijećeni različiti poremećaji ponašanja u vidu potpune dezorijentiranosti.

Dvije reanimacije zbog predoziranja u samo mjesec dana

Softić-Taljanović za Klix.ba otkriva kako su ljekari Hitne pomoći u posljednjih mjesec dana imali čak dvije izuzetno teške reanimacije u kojima su oživljavali dva mladića čije su životne funkcije bile ugašene zbog konzumiranja narkotika.

Prvi slučaj se dogodio u Hadžićima kod Sarajeva, a ljekari u toku reanimacijskog procesa nisu ni znali o čemu se radi jer je to bio mlad čovjek sa ugašenim životnim funkcijama. U toku reanimacije, doktorica urgentne medicine je posumnjala da je mogući uzrok kliničke smrti predoziranje narkoticima i dala je antidot, protuotrov za opijate kako bi se uspostavile vitalne funkcije.

U urinu tog mladića je pretragama u Zavodu za narkomaniju i druge toksikomanije KS detektovano više vrsta droga, a ljekari smatraju kako je upravo kombinacija nepoznatih droga dovela do srčanog zastoja i kliničke smrti.

Softić-Taljanović za Klix.ba otkriva kako su prije nekoliko dana imali još jedan slučaj reanimacije, ovaj put u naselju Rakovica kod Sarajeva, gdje je još jedan mladić doživio kliničku smrt. Pokušaji ljekara da ga reanimiraju bili su bezuspješni, a tek je nakon antidota počeo spontano disati.

"To je malo neobično. Riječ je o dva ekstremna slučaja u kojima smo imali klinički mrtve pacijente. Reanimacijski postupak nije davao rezultat, a tek davanjem antidota smo imali buđenje centra za disanje jer opijati blokiraju taj centar u mozgu", kazala je Softić-Taljanović i pojasnila kako je uzrok srčanog zastoja i smrti kod predoziranih osoba upravo prestanak disanja.

Istaknula je kako se sa ovakvom situacijom nije susrela nikad dosad, a kao ljekar u hitnoj pomoći radi duže od trideset godina.

"Sintetička marihuana" i na našem tržištu?

U zemljama regije Hrvatskoj i Srbiji se u posljednje vrijeme uveliko priča o pojavi i konzumaciji tzv. "sintetičke marihuane" ili "biljnog tamjana", odnosno sintetičkih droga koje se prodaju pod imenima kao što su "Spice" ili "K2", "POTpourri", "Galaxy", "Solar", "Magic Dragon", "Atomix"... a koji su se na tržištu u inozemstvu pojavili 2000. godine. Na internetu i u "smart shopovima" vani ovakvi se proizvodi mogu kupiti sasvim legalno jer su u prodaji deklarisani kao osvježivači prostora, soli za kupanje, biljna gnojiva i sl.

Sadržaj kesice je biljnog karaktera i uglavnom se radi o mješavini različitog suhog (egzotičnog) bilja, a konzumira se pušenjem ili kombinovanjem sa duhanom, poput marihuane. U pojedinim evropskim zemljama prodaja ovih proizvoda već je uveliko zabranjena.

Sintetička marihuana zapravo nema nikakve veze sa marihuanom, već je riječ o tzv. sintetičkim kanabinoidima - različitim biljnim materijama se dodaju psihoaktivne supstance koje bi trebale "imitirati" THC, aktivni sastojak marihuane, no dejstvo im je i do 100 puta jače i uz produženo djelovanje. Također, ovi pripravci su dosta jeftiniji od marihuane.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Upravo te psihoaktivne supstance, čije konzumiranje zbog visoke toksičnosti predstavlja pravi ruski rulet i igranje sa zdravljem i životom, jer osoba koja ih konzumira zapravo nikad ne zna šta tačno konzumira, mogu dovesti do simptoma poput uznemirenosti, drhtavice, mučnine, povraćanja, nemogućnosti hodanja, epileptičnih napada i različitih psihotičnih stanja, paranoje, halucinacija, gubljenja svijesti, zastoja srca, prestanka disanja i, u konačnici, smrti.

U Hrvatskoj je u februaru ove godine već zabilježen jedan smrtni slučaj zbog konzumiranja ove vrste droge. Jedan 15-godišnji mladić preminuo je u centru Zagreba usljed konzumiranja sintetičke marihuane pod nazivom "Galaxy" koju je navodno legalno kupio u jednom "smart shopu" u Zagrebu.

Ovakvi slučajevi su česti i vani, a jedan od njih je i primjer 19-godišnjeg Connora Eckhardta iz Californije u čije je ime osnovana i Facebook stranica sa ciljem podizanja svijesti javnosti o opasnosti sintetičkih droga.

"Ovo su vrlo osjetljive stvari da bismo prejudicirali i govorili šta je uzrok ovih slučajeva kod nas, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi ni da se takvo nešto nije desilo i da se ne dešava i u našoj zemlji. Ako to imamo kod istočnih i zapadnih susjeda, onda je vrlo logično da to imamo i u BiH koja je poznata kao tranzitni put za drogu u zapadnu i istočnu Evropu", smatra Softić-Taljanović.

MUP KS: Dosad nismo zaplijenili takve supstance

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a KS, za Klix.ba je kazao kako policijski službenici Kantona Sarajevo dosad nisu zaplijenili ovakve vrste droga, no kako imaju informacije da se na ulicama Sarajeva pojavila nova droga koja predstavlja mješavinu dozvoljenih i nedozvoljenih supstanci.

"Kad se uzimaju zasebno te supstance imaju imaju različite efekte, no osobe koje to čine ne znaju kakvi su efekti kad se one pomiješaju, pa dolazi do veoma rizičnih i opasnih situacija. Oni eksperimentišu", kazao nam je Nefić.

Softić-Taljanović pak smatra kako je potrebno da javnost od organa vlasti dobije odgovor o kojim se to supstancama radi, te koji je razlog za dvije izuzetno teške reanimacije u posljednjih mjesec dana.

"Podatke vam ne šminkam, dešava se nešto neobično i javnost treba biti upućena u to. Mi kao Hitna pomoć smo taj barometar koji prvi osjeća kad se nešto dešava u gradu. Potrebno je malo više obratiti pažnju na omladinu", poručila je na kraju razgovora za Klix.ba Sena Softić-Taljanović, direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.