Priznao policiji
0

Omerbašić inscenirao otmicu i krađu pasoša

Sarajevo-x.com
Fehim Omerbašić, vlasnik agencije Sabur Uspjeh iz Tešnja, koji je jučer policiji izjavio da je otet i vezan na Igmanu, priznao je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da je ovu otmicu inscenirao.

"Obavljajući operativne mjere, pripadnici MUP-a su izvršili razgovor sa Omerbašićem koje priznao da se sam odvezao na to mjesto i sam sebe vezao. Policija je ponovo izvršila uviđaj i pronašla blizu 700 pasoša građana koji su trebali putovati na hadždž, a koji se sada nalaze u našim prostorijama", kazao je za Sarajevo-x.com Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Omerbašić je jučer izjavio policiji da je tokom vožnje primijetio je da se iza njegovog vozila kreće automobil 'golf I' nepoznatog registarskog broja i da je u njemu muška osoba.

Kad je vozilo dovezao na Igman na raskrsnicu Grkarica-Dejčići rekao je da mu je bilo naređeno da ga zaustavi te ga je pritom pomenuta osoba vezala i ukrala, prema njegovoj izjavi, 2.507 pasoša koje je nosio na viziranje, te se udaljila u nepoznatom pravcu.

U njegovom tadašnjem iskazu, policijski službenici su uočili veliki broj nelogičnosti i kontradiktornosti, što ih je navelo da pristupe detaljnijoj provjeri.

Priznajući lažno prijavljivanje, Omerbašić je naveo da nije uspio, blagovremeno, obezbijediti vize građanima koji su se preko njegove agencije prijavili za odlazak u Saudijsku Arabiju, pa pošto nije bio u situaciji da građanima vrati vizirane pasoše, odlučio je da inscenira napad i otimanje pasoša i na taj način dobije na vremenu.

Pošto je detaljno opisao kako se sam dovezao do navedenog lokaliteta gdje je poderao svoju košulju i rukav sakoa, a potom se vezao lancem za volan vozila, Omerbašić je policijske službenike odveo do lokacije na sporednom putu u blizini mjesta Dejčići, opština Trnovo, gdje je sakrio torbu i kofer u kojima je pronađeno ukupno, 692 putne isprave.

Omerbašić se trenutno nalazi u Odsjeku za zadržavanja osoba lišenih slobode KS, te će sa zvaničnim policijskim izvještajem biti proslijeđen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.