Sud u Splitu
240

Oliver Knezović još jednom oslobođen optužbi za ubistvo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu

S. Š.
Klix.ba/Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
Klix.ba/Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
Županijski sud u Splitu donio je danas nepravomoćnu presudu kojom je Oliver Knezović oslobođen optužbi za krivično djelo "Pokušaj ubistva" koje se odnose na tragični događaj od oktobra 2009. godine kada je nastradao Vedran Puljić.
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Županijskog suda u Splitu, sudija Zoran Ivanišević je u ponovljenom suđenju koje je održano jutros donio presudu kojom je Knezović ponovo oslobođen optužbi za pokušaj ubistva.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi.

Sudija Ivanišević ponovo je donio oslobađaju presudu za pokušaj ubistva nakon što je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske krajem septembra ov godine vratio ovaj slučaj prvostepenom sudu.

Naime, riječ je o predmetu koji se odnosi na navijačke sukobe u Širokom Brijegu četvrtog oktobra 2009. godine. Nakon tučnjave koja se dogodila kod stadiona u Širokom Brijegu, u pucnjavi je ubijen 24-godišnji Vedran Puljić, a povrijeđeno više osoba.

Knezović je, na osnovu ranijih saopćenja i tvrdnji, tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Nakon toga se prijavio u širokobriješku policiju, da bi kasnije pobjegao i u pratnji advokata otišao u policijsku stanicu u Zagrebu.

Knezoviću se u početku sudilo za ubistvo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistva, ali u septembru 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo u Hrvatskoj je nakon domaćeg vještačenja, izmijenilo optužnicu i izmijenjenom optužnicom ga teretilo za dva djela - pokušaj ubistva, ne navodeći koga i dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom.

U obrazloženju prvostepene presude, sudija Zoran Ivanišević je kazao da je više policajaca tokom postupka svjedočilo da je Knezović pucao u smjeru ljudi, a ne u zrak kako se branio.