Akciji FUP-a
0

Određen pritvor za dvojicu automafijaša uhapšenih u Sarajevu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona danas je informisalo javnost da je Općinski sud u Zenici odredio pritvor za M. S. i S. S. koji su uhapšeni zbog krađe automobila na području ZDK i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona 24. januara uputilo je Općinskom sudu u Zenici, prijedlog za određivanje mjere pritvora osumnjičenim M. S. i S. S. zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo teška krađa.

"Osumnjičeni se terete da su sa njima poznatim licima, u vremenskom periodu od mjeseca novembra 2019. godine do 22. januara 2020. godine, uz prethodni dogovor i zajedničkim radnjama izvršili krađu većeg broja putničkih motornih vozila na području Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona te ista prevozili na područje Kantona Sarajevo, a potom na druge njima poznate lokacije gdje su se ista rastavljala a dijelovi od otuđenih vozila potom stavljali u dalju prodaju", stoji u saopćenju Kantonalnog tužilaštva ZDK.

Mjera pritvora je određena zbog postojanja osnovane bojazni da bi puštanjem na slobodu osumnjičeni mogli ometati istragu uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače te da bi se eventualno mogli izmijeniti tragovi važni za krivični postupak ili bi mogli ponoviti krivično djelo.

Uhapšeni su nakon hapšenja kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije te im se na teret stavlja veći broj putničkih motornih vozila novije proizvodnje, a posebno vozila VW Golf VII i Škoda Octavia, čime su za sebe stekli enormnu protivpravnu imovinsku korist, a vlasnicima pričinili veću materijalnu štetu.