Sud u Zenici
8

Određen pritvor za dvoje osumnjičenih zbog ubistva žene u Visokom

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici osumnjičenima za ubistvo u Topuzovom Polju I. H. i H. H. odredio je jednomjesečni pritvor.

U izvještaju Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona nakon saslušanja Indire Husejinović i njenog supruga Hajre, navodi se da se njih dvoje terete za više krivičnih dijela.

Indira Husejinović se tereti za krivična djela ubistva, izazivanja opće opasnosti, nanošenje lakih tjelesnih povreda te nezakonito držanje i nošenje oružja i municije. Njen suprug Hajro Husejinović, koji je navodno nakon Indire koristio oružje, tereti se za krivično djelo ubistvoa u vezi sa izazivanjem opće opasnosti.

Određivanje mjere pritvora uslijedilo je zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedok, ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto krivično djelo - jer se sumnjiče za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

S obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili teža kazna, a koje je izvršeno u prijepodnevnim satima u naseljenom mjestu te da bi puštanje na slobodu osumnjičenih rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda sa porodicom oštećenih.