Crna hronika
0

Određen pritvor za bračni par krivotvoritelja iz Zenice

FENA
Enver Hodžić (59) i njegova supruga Sunita Aličehajić (39), iz Zenice, koje su pripadnici Federalne uprave policije u srijedu navečer lišili slobode zbog sumnje da su počinili krivična djela krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja i izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje, narednih 30 dana provest će u pritvoru.

Odluku o njihovom zadržavanju u protivoru danas je donio Denis Trifković, sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici.

„Pored sumnje da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponoviti ovo krivično djelo, osnov za pritvor sud je našao i u činjenici da isti imaju dvojno državljanstvo, BiH i SAD-a što ukazuje i na mogućnost od bijega“, izjavila je Alisa Varupa-Radončić, portparolka Općinskog suda u Zenici.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su navedena krivična djela počinili na način da su na području općina Zenica i Zavidovići zajednički i dogovorno upotrijebili kao prave, lažne bankovne kartice više stranih banaka koje su ranije izradili te lažnim karticama plaćali robu i tako obavili 12 transakcija od kojih je šest odobreno u iznosu od 3.900,10 KM i tako oštetili vlasnike prodavnica i benzinske pumpe za navedeni iznos.

Osumnjičeni su krivotvorili više kreditnih kartica i tako pokazali naročitu drskost i upornost prilikom izvršenja djela, a prilikom više pretresa, ovlaštene službene osobe pronašle su veću količinu tehničke robe koja je nabavljena ovim lažnim karticama i od osumnjičenih oduzela šest ranije izrađenih lažnih kartica.

Za ovo krivično djelo osumnjičenima se može izreći kazna zatvora od pet godina.