Uhapšen na Jahorini
20

Određen pritvor Mladenu Samardžiji koji se dovodi u vezu sa Kavačkim klanom

S. Š.
Mladena Samardžiju uhapsio je MUP RS-a na Jahorini
Mladena Samardžiju uhapsio je MUP RS-a na Jahorini
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Mladenu Samardžiji koji je ranije tokom ove sedmice uhapšen na Jahorini, a koji je karakterisan kao do sada najtraženiji bjegunac.
Naime, na prijedlog Tužilaštva BiH, Sud BiH je 13. decembra donio rješenje kojim je osumnjičenom Mladenu Samardžiji, nakon lišenja slobode, određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, odnosno do 11.1.2024. godine ili do nove odluke Suda, zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Osumnjičeni se tereti za počinjenje krivičnog djela "Organizirani kriminal", u vezi s krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnim drogama", "Pranje novca" i krivično djelo "Ometanja rada pravosuđa".

Podsjetit ćemo, Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Tužilaštva BiH na području Istočnog Sarajeva realizovali su na Jahorini prije dva dana akciju kodnog naziva "Tokio" usmjerenu na hapšenje člana organizovane kriminalne grupe koji se u prethodnom periodu bavio preprodajom opojne droge kokain.

U ovim aktivnostima slobode je lišen Mladen Samardžija, državljanin Republike Slovenije i BiH za kojim je raspisana Interpolova potjernica Slovenije za krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga".

U okviru istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet koja je trajala duži vremenski period pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je Samardžija nastavio da nakon bjekstva u BiH (čiji je državljanin) rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području Evropske unije, BiH, Republike Srbije i Republike Crne Gore, te je samom istragom dokumentovan prevoz i prodaja preko 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin.

U akciji "Tokio" sa pripadnicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet učestvuju i policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a i uz podršku Europola, a do sada je oduzet jedan kilogram opojne droge kokain, 8.000 KM, 122.580 eura, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina "marihuane", 20 komada metaka kalibra 9x19 mm i više vozila.

Mladen Samardžija je rođen 1990. godine, a tereti se da je kao član međunarodne kriminalne grupe koja je djelovala u okviru veće međunarodne kriminalne skupine iz Crne Gore pod nazivom "Kavački klan".

Preko SKY komunikacije koordinirao je rukovanje i isporuku ilegalne droge i novca te vrbovao nove članove kriminalne skupine. Kaznenim radnjama sebi je protupravno pribavio veliku imovinsku korist. Samardžija je označen kao opasan.