Prevare, pranje novca...
36

Određen pritvor Ibrišimoviću i advokatima Hamziću i Kukiću koji su uhapšeni u akciji Square

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenima Amiru Ibrišimoviću, Ismetu Hamziću i Emiru Kukiću koji su uhapšeni u akciji "Square".

Pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Osumnjičenom Ibrišimoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, dok je Hamziću i Kukiću određen zbog opasnosti od ponavljanja krivicnog djela.

Uhapšeni se terete da su od 2009. godine do trenutka hapšenja u okviru organizovane kriminalne grupe poduzimale nezakonite radnje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebom položaja i krivotvoreći dokumentaciju na način da su sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo sa kojima se nije moglo prometovati.

Terete se da su tako stekli protipravnu imovinsku korist u visini od četiri miliona KM.

Oni su, uz pomoć advokata i notara, vršili upise nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugih osoba koje nisu stvarni vlasnici, a zatim ih preprodavali trećim osobama.

Tužiteljica je na ročištu navela kako postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju i na koji način je Ibrišimović pronalazio nekretnine i zemljište. Tužilaštvo ih tereti da su iskorištavali činjenicu da su određene osobe poginule ili nestale tokom holokausta, pa su tražili nekretnine koje bi mogle prevarom prevesti na druge osobe, a zatim ih i prodati pri tome se lažno predstavljajući.

Terete se da su stekli protuimovinsku korist u iznosu od četiri miliona KM.