{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odgođeno izjašnjenje o krivnji Vinka Kondića

F
24.3.2008. u 15:05
0
0
Odgođeno izjašnjenje o krivnji Vinka Kondića
0
Odgođeno izjašnjenje o krivnji Vinka Kondića
Zbog bolesti optuženog Vinka Kondića koji se tereti za ratne zločine danas je u Sudu Bosne i Hercegovine - Odjelu za ratne zločine odgođeno njegovo izjašnjenje o krivnji, saopćeno je iz Suda.
Optužnica Kondića tereti za krivična djela zločin protiv čovječnosti i organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema tužbenim navodima, Kondić je od juna 1991. godine na području općine Ključ u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS-a u Ključu, načelnika SJB Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana odbrane grada zajedno s ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi Kondić navodno je 18. novembra 1991. godine preduzeo aktivnosti na zaustavljanju konvoja s izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska. Ovom prilikom policija pod komandom Vinka Kondića izvodi i lišava slobode vojnosposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje 30.

Kako se u optužnici navodi, nakon torture u SJB Ključ civili su transportovani u već formirani logor „Stara Gradiška“. Od 27. maja 1992. do kraja augusta 1992. godine vojska i policija vrši pretres sela i naselja u Ključu, Sanici, i drugim selima naseljenim bošnjačkim stanovništvom. Ovom prilikom civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte osnovne škole u Sanici i osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ.

U optužnici se navodi da je prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1.161 muškarac u pratnji policije transportovan u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, dok su još dva civila podlegla u logoru Manjača.

Nadalje, u optužnici stoji, da je 10. jula 1992. godine vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ, kojom prilikom su svi zatečeni muškarci privedeni u prostorije Osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen. Desetog jula 1992. godine ubijeno je najmanje 219 osoba, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: