Crna hronika
0

Odgođeno izjašnjenje o krivnji Vinka Kondića

FENA
Zbog bolesti optuženog Vinka Kondića koji se tereti za ratne zločine danas je u Sudu Bosne i Hercegovine - Odjelu za ratne zločine odgođeno njegovo izjašnjenje o krivnji, saopćeno je iz Suda.

Optužnica Kondića tereti za krivična djela zločin protiv čovječnosti i organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema tužbenim navodima, Kondić je od juna 1991. godine na području općine Ključ u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS-a u Ključu, načelnika SJB Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana odbrane grada zajedno s ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi Kondić navodno je 18. novembra 1991. godine preduzeo aktivnosti na zaustavljanju konvoja s izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska. Ovom prilikom policija pod komandom Vinka Kondića izvodi i lišava slobode vojnosposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje 30.

Kako se u optužnici navodi, nakon torture u SJB Ključ civili su transportovani u već formirani logor „Stara Gradiška“. Od 27. maja 1992. do kraja augusta 1992. godine vojska i policija vrši pretres sela i naselja u Ključu, Sanici, i drugim selima naseljenim bošnjačkim stanovništvom. Ovom prilikom civili su nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte osnovne škole u Sanici i osnovne škole „Nikola Mačkić“ u Ključu, bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ.

U optužnici se navodi da je prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1.161 muškarac u pratnji policije transportovan u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, dok su još dva civila podlegla u logoru Manjača.

Nadalje, u optužnici stoji, da je 10. jula 1992. godine vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ, kojom prilikom su svi zatečeni muškarci privedeni u prostorije Osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen. Desetog jula 1992. godine ubijeno je najmanje 219 osoba, saopćeno je.