Suđenje Bičakčiću i Brankoviću
0

Odbrana traži da svjedoči Dragan Čović

Piše: Amra Kovač
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Očitovanjem odbrane o dokaznim prijedlozima danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, optuženima za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a u vezi s kupovinom stana bivšem premijeru Brankoviću.

Žarko Bulić, branilac Edhema Bičakčića, predložio je da se kao svjedok odbrane sasluša Dragan Čović, koji je u vrijeme kada je Branković kupio stan bio potpredsjednik Vlade Federacije BiH.

"Čović bi trebao svjedočiti o autentičnosti njegovog potpisa na kopiji dokumenta koji je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uložilo kao dokaz. Također, zahtjevamo da sporni dokument vještači grafolog kako bi se utvrdilo da li je to doista Čovićev potpis“, kazao je Bulić.

Bulić je predložio da svjedoči i Mirsad Salkić, koji je u vrijeme kada je Branković kupovao stan bio federalni ministar za energetiku, industriju i rudarstvo. Branilac prvooptuženog je Vijeću kojim predsjedava sutkinja Dalida Burzić predložio da svjedoči i optuženi Edhem Bičakčić, kao i vještak finansijske struke i to na okolnosti da li su sredstva iz budžeta utrošena legalno.

Nikica Gržić, branilac Nedžada Brankovića, kao materijalni dokaz predložio je rješenje o upisu u sudski registar u periodu od 1993. do 2004. godine kojim bi dokazao da je "Energoinvest“ u vrijeme kupovine spornog stana bilo društvo sa državnim kapitalom.

"Sudu ćemo dostaviti i Odluku stambene komisije kojom ćemo dokazati da je Branković legalno zaključio ugovor o korištenju stana. Također, tražimo da vještak finansijske struke utvrdi na koji način je "Energoinvest“ knjižio sredstva namijenjena za kupovinu stana, te saslušanje Brankovića kao svjedoka“, kazao je Gržić.

Kantonalni tužilac Oleg Čavka kazao je da grafolog ne može vještačiti potpis sa kopije dokumenta, dok se sa ostalim dokaznim prijedlozima odbrane složio.

Natavak suuđenja zakazan je za 2. februar ove godine.