Crna hronika
3

Odbrana nije željela ispitivati Ćemu, optuženog za ubistvo policajca

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svjedočenjima Almira Salića, malodobnog A. Ć. i Adisa Halilovića danas je u sarajevskom Kantonalnom sudu (KSS) nastavljeno suđenje Anelu Ćemi (24), optuženom za ubistvo policajca PU Novi Grad Muhidina Pivodića (38), čije je beživotno tijelo pronađeno 31. decembra prošle godine u sarajevskom naselju Reljevo, gdje je bio službeno angažiran na osiguranju objekta pravoslavne crkve - hrama Sv. Nikolaja.

Svjedok Salić, koji stanuje u blizini mjesta gdje je ubistvo počinjeno, (ulica Paljevska) kazao je da ga je "kritičnog dana" nešto prije šest sati ujutro probudila škripa guma vozila koje se pod punim gasom okretalo na obližnjoj raskrsnici te da je nedugo iza toga čuo pucnjavu - duži rafal.

Svjedok, međutim, nije vidio vozilo niti osobu koja je tim vozilom upravljala.

Malodobni A. Ć. negirao je gotovo sve navode iz ranijeg iskaza, uz opasku da je onda drugačije govorio zbog straha, te da je sve što je tada rekao zapravo čuo od drugih.

Ovaj svjedok (mlađi brat optuženog) ustvrdio je da ništa ne zna o okolnostima u vezi s ponašanjem optuženog Ćeme nakon ubistva, niti drugim detaljima vezanim za vozilo (Renault 5) koje je optuženi koristio, kao ni o oružju koje je ovaj posjedovao.

Odbrana je odustala od unakrsnog ispitivanja ovog svjedoka, zadržavajući pravo da ga pozve naknadno, kao svjedoka odbrane.

Svjedok Halilović, koji se s optuženim povremeno družio u periodu od oko jedne godine, optuženog je okarakterizirao kao dobrog druga, te potvrdio da je on (optuženi) posjedovao automobil Renault 5, odnosno da njegova porodica ima vikendicu u Reljevu u blizini vjerskog objekta, gdje je policajac Pivodić ubijen, kao i da je optuženi kraće vrijeme posjedovao automatsku pušku koju je, u međuvremenu, prodao.

Ispričao je da se optuženikova majka brinula za njegovo zdravstveno stanje, jer ga je često glava boljela, te da su zbog toga išli kod izvjesnog hodže na području Tešnja radi "zapisa".

Inače, majka optuženog je kao privilegirana svjedokinja odustala od svjedočenja.

Prema tužbenim navodima, prije nego što je ubio Pivodića, Ćemu, koji je upravljao automobilom Renault 5, 31. decembra prošle godine na području naselja Sokolović- Kolonije zaustavili su i kontrolirali pripadnici Policijske stanice Ilidža, te mu usljed registriranog alkohola u krvi oduzeli vozačku dozvolu.

Kako se u optužnici dalje navodi, Ćemo se nakon toga odvezao do naselja Reljevo, gdje njegov otac ima vikendicu, znajući da na tom mjestu policija osigurava pravoslavnu crkvu, pucao u policajca Pivodića iz kalašnjikova, iako ga nije poznavao niti je s njim bilo kada imao sukob, a s namjerom da se zbog oduzete vozačke dozvole osveti pripadnicima MUP-a KS-a.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 2. septembra.