Sarajevo
50

Objavljen snimak paljenja automobila na Čengić Vili, vozilo pripada Sindikatu metalaca

V. K.
Nakon što je u petak objavljena vijest o tome da je na Čengić Vili zapaljen automobil, oglasili su se iz Sindikata metalaca FBiH te su poručili kako vozilo pripada Sindikatu kantonalnog povjereništva KS i da je požar podmetnut.
U saopćenju za javnost naglašeno je kako je na automobilu nastavala velika materijalna šteta.

"Požar je zahvaljujući intervenciji građana, a potom i vatrogasne službe Kantona Sarajevo ugašen. Konstatovana je velika materijalna šteta, dok povrijeđenih osoba nije bilo. Treba istaći da je događaj paljenja vozila zabilježen snimkom sa lokalne kamere postavljene nedaleko od mjesta događaja. Na snimku se jasno vide dvije osobe koje pripremaju, a zatim i pale automobil. Policijski službenici su izašli na mjesto događaja, a zbog osnova sumnje o izvršenju krivičnog djela izazivanje opće opasnosti, obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kanton Sarajevo", pojasnili su.

Ističu kako i dalje ostaju nerazjašnjene okolnosti zbog kojih je počinjeno ovo krivično djelo.

Izražavamo zabrinutost da bi se pomenuti događaj mogao povezati sa određenim aktivnostima Sindikata metalaca Federacije BiH i Kantonalnog povjereništva Kanton Sarajevo, te na taj način prouzrokovati direktno obračunavanje sa sindikalnim povjerenicima, nosiocima aktivnosti Sindikata metalaca na svim nivoima. Želimo na ovaj način dati do znanja da Sindikat metalaca djeluje u skladu sa svojim opredjeljenjem definisanih unutar zakonskih okvira, Statuta i pravila organizovanja sindikata, te da nam na tom putu neće naškoditi ničije prijetnje, plašenja u ma kom obliku oni dolazili. Naša misija i obaveza jeste borba za očuvanje i poboljšanje uslova rada i života radnika koje zastupamo. Zajedno smo jači", poručili su.

Na kraju, saopćeno je kako se nadaju da će počinioci ovog krivičnog djela biti vrlo brzo pronađeni.

"Iskreno se nadamo se da će nadležni brzo i efikasno reagovati kako bi se počinioci izveli pred lice pravde, te razriješile nedoumice oko motiva ovog vandalskog čina", zaključuje se u saopćenju.