Nasilna smrt
14

Objavljen nalaz prve obdukcije: David Dragičević je imao veliki broj podljeva i nagnječenja

Piše: M. N.
Majka Davida Dragičevića čije je tijelo pronađeno u rijeci Vrbas 24. marta objavila je nalaze obdukcije koja je izvršena u Zavodu za sudsku medicinu RS 25. marta ove godine. U nalazu se navodi kako je smrt nasilna i da je nastupila usljed utopljenja u vodi.

U zaključku dr. Željka Karana navodi se kako su ustanovljene vanjske povrede, nagnječenja i krvni podljevi na glavi, trupu i ekstremitetima koje su nesporno nastale dok je bio živ i koje su po svojoj prirodi mehaničke.

"Povrede su nastale djelovanjem mehaničke sile, pri tome su dijelovi ljudskog tijela mehaničko sredstvo podobno za nanošenje ovakvih povreda. Opisane povrede mogle su nastati u fizičkom sukobu s jednom ili više osoba. Opisane povrede, pojedinačno i skupno, su lake tjelesne povrede i ne mogu se dovesti u vezu sa smrtnom posljedicom", napisano je u nalazu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kao vrijeme smrti navodi se da je do maksimalno sedam dana prije obdukcije. U trenutku kad je tijelo Davida dovezeno, već je počela faza truhljenja. Na sebi je imao duboke cipele, tamnoplave farmerice, šarenu crveno-plavu majicu, crni džemper i tamnoplavu jaknu. Sve je bilo natopljeno i s tragovima blata i mulja. Pantalone su bile poderane na koljenima, a u džepovima je imao mobitel, džepni nož, melem za usne, ključeve, novac (3x50 KM, 1x20 KM i 1x10 KM) i novčanik u kojem su bile lične karte (bh. i austrijska).

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Lijevi očni kapak bio je otečen, na desnom je imao podljev, ali nije bilo rasklimanih i svježe izbijenih zuba. Na dlanovima i koljenima se vide posmrtna oštećenja nastala struganjem o tvrde objekte u vodi. Imao je nagnječenja na lijevoj strani čela, jagodicama i nosu, kao i podljeve za koje je obducent napisao da su najvjerovatnije postmortalna oštećenja. Vrh jezika mu je bio između zuba. Podljeve je imao i na dlanovima, kuku i koljenima, ali nisu utvrđeni prijelomi kostiju.

Identitet je utvrdio njegov otac Davor Dragičević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo, nakon što je prijavljen Davidov nestanak 18. 3. i roditelji nudili nagradu od 100.000 KM za informaciju o njihovom sinu, tijelo je pronađeno 24. marta na mjestu gdje se Crkvena ulijeva u rijeku Vrbas u Banjoj Luci.

Davidovi roditelji i prijatelji osnovali su pokret pod nazivom "Pravda za Davida" u okviru kojeg zahtijevaju istinu, tvrdeći da je David ubijen, a da se ubica krije.