Crna hronika
2

Obdukcija u Doboju pokazala: Tek rođena djevojčica se ugušila tokom poroda

Piše: E. F.
Obdukcija tijela novorođenčeta koje je pronađeno zakopano u blizini mjesnog groblja u Doboju, a nakon što je njegova majka poslije poroda u kući potražila pomoć u bolnici, ugušilo se prilikom dolaska na ovaj svijet.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Ljubomir Curkić, patolog iz Doboja koji je izvršio obdukciju nad tijelom preminule djevojčice.

"Na tijelu nema mehaničkih povreda tako da se dijete najvjerovatnije ugušilo na porodu prilikom udisanja plodove vode i krvi", kazao je Curkić za Klix.ba.

Prema njegovoj pretpostavci, mlada majka, koja ima svega 20 godina, porađala se vjerovatno u lošim uvjetima pa je došlo do smrti bebe.

Ovaj slučaj otkriven je 3. juna, nakon što je žena s područja Doboja dovezena u Univerzitetsku bolnicu Kliničkog centra Banja Luka sa zdravstvenim problemima nakon porođaja u porodičnoj kući. Na osnovu do sada prikupljenih saznanja utvrđeno je da je novorođenče zakopano u blizini mjesnog groblja u mjestu Paklenica kod Doboja.

U Centru javne bezbjednosti, kako saznajemo, intenzivno se istražuje ovaj slučaj a sumnja se da se radi o čedomorstvu, ali se ne isključuju ni druge mogućnosti.

"Još uvijek se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi. Ne možemo isključiti ni mogućnost da je žena nešto popila ili pojela ili uradila nešto što je prouzrokovalo prijevremeni porođaj i smrt novorođenčeta", rekao je izvor blizak istrazi.

No, u policiji kažu kako je u toku istraga s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u ovom slučaju, ali i okolnosti pod kojima se sve odigralo.