Crna hronika
932

Novi slučaj vršnjačkog nasilja: U sarajevskoj OŠ Umihana Čuvidina pretukli učenika

Piše: A. B.
OŠ Umihana Čuvidina (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
OŠ Umihana Čuvidina (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Novi slučaj vršnjačkog nasilja je zabilježen među učenicima, a jučer je u sarajevskoj Osnovnoj školi Umihana Čuvidina, općina Novi Grad, pretučen desetogodišnji učenik.

Portalu Klix.ba se obratio njegov otac (ime poznato redakciji) ispričavši da su učenici od 14 godina njegovog desetogodišnjeg sina zatvorili u WC i pretukli ga.

"Na velikom odmoru su ga zatvorili u WC, maltretirali i tukli. U školi nema kamera, a najgore je što to nisu htjeli prijaviti policiji. Ja sam policiju sinoć obavijestio, a dijete mi je ozbiljno povrijeđeno i bilo je u bolnici", ispričao nam je otac i dodao kako je najgore što su ga pretukli dječaci stariji od njega.

"Svi su znali osim nas, roditelji su posljednji saznali. Policija je bila s nama u bolnici i upoznali smo ih sa situacijom", dodao je.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) nam je potvrđeno da se ovaj nemili događaj desio te da je otac povrijeđenog dječaka dolazio u Policijsku stanicu (PS) Novi Grad prijaviti slučaj.

Direktor OŠ Umihana Čuvidina Aziz Mulahmetović za Klix.ba je kazao da je učiteljica na velikom odmoru zatekla kako se dječaci tuku u WC-u.

"Evidentirali smo slučaj o kojem govorite. Međutim, mislim i da je jednim dijelom do roditelja. Trebaju malo više razgovarati s djecom kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. Danas ćemo organizirati sastanak s roditeljima djece koja su učestvovala u tuči. Mislim da se ovakva dešavanja ne bi trebala 'promovirati', ima mnogo pozitivnijih stvari o kojima možemo govoriti", kazao je direktor OŠ Umihana Čuvidina.

Prema njegovim riječima, dječak koji je pretučen je bio prilično povučen, a Mulahmetović smatra da je trebao više razgovarati s roditeljima i upozoriti ih ukoliko je odranije imao problema.

Posljedice vršnjačkog nasilja mogu biti ozbiljne, a bosanskohercegovačka javnost se prvi put ozbiljno zabavila ovim problemom nakon smrti Mahira Rakovca, dječaka koji je u decembru prošle godine izvršio samoubistvo jer je, kako tvrde njegovi roditelji, bio žrtva vršnjačkog nasilja.