Snimile su ih i kamere
34

Novi nalet oružanih pljački luksuznih satova hara Evropom, a bande imaju dobro izrađen plan

S. Š.
Screenshot: Europol
Screenshot: Europol
U Napulju je jučer izvršena racija na nekoliko akcija i uhapšeno je osam članova kriminalne grupe koja je odgovora za nasilne pljačke satova širom Evrope, a sve zbog sve učestalijih pljački, ne samo u Italiji već širom Evrope.

Ovaj najnoviji nalet pljački donosi broj od 35 uličnih nasilnika uhvaćenih u ovoj međunarodnoj operaciji koju koordinira Europol. Dok su kriminalci bili najaktivniji u Španiji, ciljajući velike gradove i turistička žarišta, pljačke koje je izvršila ista grupa prijavljene su u većim gradovima u svim uključenim zemljama. Zemlje koje su uključene u ovu akciju su Austrija, Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Švicarska.

Kako su saopćili iz Europola, tehnika kriminalaca bila je, koliko nesofisticirana, toliko i efikasna. Djelujući u bandama od tri do pet članova, jedan saučesnik bi pratio i istraživao potencijalne žrtve u objektima kao što su restorani ili luksuzni hoteli. Kada bi identifikovali osobu koja nosi skupi ručni sat, žrtvu bi potom posmatrao i pratio član bande u iščekivanju idealne prilike. Djelujući brzo i, kada je potrebno, uz nasilje i eventualno korištenje oružja, drugi članovi bande bi napali vlasnika sata, odvojili skupi sat sa ručnog zgloba vlasnika i obično pobjegli na skuteru.

Gotovo eksponencijalno povećanje cijena luksuznih satova posljednjih godina potaknulo je kriminalce da povećaju ciljane pljačke. Pojedini rijetki satovi imaju tržišnu cijenu koja je daleko veća od maloprodajne cijene koja je otprilike na četiri ili pet cifara. Obično bi se ove vrste pljački istraživale na lokalnom nivou.

Screenshot: Europol
Screenshot: Europol

Međutim, s obzirom na slučajeve pljački satova koji su prijavljeni širom Evrope, nacionalni organi za provođenje zakona podijelili su ove informacije s Europolom, gdje je identificiran obrazac organiziranog kriminala.