{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Nova hapšenja zbog šverca sirove kafe iz Slovenije u BiH

9.3.2013. u 11:53
1
21
Nova hapšenja zbog šverca sirove kafe iz Slovenije u BiH
1
Nova hapšenja zbog šverca sirove kafe iz Slovenije u BiH
Foto: SIPA
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu pod nadzorom Tužilaštva i Suda BiH jutros su nastavili akciju kodnog naziva "Panama", jednu od najsloženijih policijskih akcija u borbi protiv finansijskog kriminaliteta i korupcije u našoj zemlji.
Jutros je u Kiseljaku, Posušju i Istočnom Sarajevu slobode lišeno više osoba, te su izvršeni pretresi objekata, a sve to zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnih djela organizirani kriminal, organiziranje grupe ljudi ili udruživanja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, carinska prevara, porezna utaja te pranje novca, a koje se odnose na nezakonit uvoz i promet sirove kafe iz Slovenije u BiH.

Radi se o nastavku akcije Panama, koja je izvedena 2011. godine. Procjenjuje se da je u periodu od 2009. do 2011. godine budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od 8,9 miliona KM.


Osam osoba lišenih slobode su privedeni u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje je nad istim izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije, eksterni nosači elektronskih podataka, određeni iznos novca, mobilni telefoni i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa pomenutim krivičnim djelima.

Navedene aktivnosti realizirane su u saradnji sa pripadnicima GP BiH, MUP SBK i MUP ZHK, a provode se po naredbama Suda BiH.

Ova opsežna akcija je još jedan pokazatelj u nizu da je SIPA odlučna u svoj borbi protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini, a posebno privrednog kriminala i korupcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: