Kodni naziv Bumerang
265

Nova akcija policije u Sarajevu, tragaju za imovinom Arnautovića i Maglića

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policija Kantona Sarajevo od jutros sprovodi akciju kodnog naziva "Bumerang", a provode se pretresi na više lokacija s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

Tokom ove akcije, po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, traga se za predmetima osumnjičenog Admira Arnautovića, koji je nedavno uhapšen i kojem je određen jednomjesečni pritvor, kao i drugoosumnjičenog Adnana Maglića koji je u bjekstvu i za kojim policija traga.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo navode da akcija ima za cilj pronalazak skupocjenih vozila, nekretnina, novca i drugih pokretnih i nepokretnih stvari veće materijalne vrijednosti koji potiču iz krivičnih djela za koja se osumnjičeni terete.

Više informacija će biti poznato nakon što aktivnosti koje su u toku budu okončane.

Podsjetimo, osumnjičeni je pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranjem novca, te krivično djelo nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda.

"U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da je osumnjičeni, djelujući kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga 'kokain', 'spid' i 'marihuana' sa područja zemlja EU, Zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja, te nakon organizovanog i izvršenog krijumčarenja opojnu drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu te na navedeni način sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pored Arnautovića i Maglića, akcijom je obuhvaćen i Fahrudin Gačanović, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, a ranije zaposlenik SIPA BiH. I njemu je određen pritvor.

Gačanović je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više osoba iz kriminogenih struktura, sa kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Sky aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim osobama različitih informacija sa oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1.000 eura.