Nakon osuđujuće presude
24

Nikoli Kokanoviću se ponovo sudi zbog paljevine automobila političara u Brčkom

A. K.
Nikola Kokanović (Foto: Facebook)
Nikola Kokanović (Foto: Facebook)
Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta jučer je počelo ponovljeno suđenje Nikoli Kokanoviću, po optužnici za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara na automobilu tamošnjeg skupštinskog zastupnika Uroša Vojnovića.
Kokanoviću se u Brčkom ponovo sudi, s obzirom da je ranije ukinuta presuda kojom je bio poglašen krivim. Osnovnom sudu u Brčkom je naloženo otklanjanje procesnih grešaka učinjenih u prvostepenom postupku, a jučer je održano ročište za postupanje po uputama Apelacionog suda.

Na održanom ročištu u Osnovnom sudu u Brčkom odbrana optuženog predložila je ponovno izvođenje svih ranije izvedenih dokaza, o čemu će sud naknadno donijeti odluku.

"Krajem prošle godine Kokanović je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i dva mjeseca za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti u Brčkom sredinom 2021. godine. Tokom prethodno provedenog glavnog pretresa, Tužilaštvo je bilo dokazalo umiješanost Kokanovića u slučaj paljevine automobila skupštinskog zastupnika Uroša Vojnovića iz maja 2021. godine te u slučaj bacanja bombe na ugostiteljski objekat Dos Manos, koji se dogodio dva i po mjeseca poslije", navedeno je iz Tuilaštva Brčko distrikta.

Prema optužnici, on je podstrekavao direktne izvršioce na izvršenje ovih krivičnih djela. Njemu su prvobitno bile dokazane i optužbe za nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija, dok je s druge strane oslobođen od optužbe za umiješanost u podmetanje požara na automobilu Milenka Perendije od 15. jula 2021. godine.

"Nakon što je po žalbi odbrane ukinuta presuda kojom je Kokanović bio proglašen krivim po tri od ukupno četiri tačke optužnice, pred Osnovnim sudom jučer je počelo ponovljeno suđenje u ovom predmetu", ističu iz brčanskog tužilaštva.

Podsjećaju da je Kokanović optužen za podstrekavanje Nedeljka Trifkovića da podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića, što se dogodilo tokom noći 29. maja 2021. godine, ispred dvorišta porodične kuće oštećenog.

"Usto, njega se tereti i za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je maloljetno lice podmetnulo 15. jula, a koje je kasnije, 17. augusta, bacilo i eksplozivnu napravu na ugostiteljski objekat Dos Manos", precizirano je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

U vezi s navedenim događajima, po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta Kokanoviću se sudi za krivična djela izazivanje opće opasnosti - u podstrekavanju i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Kokanović je u žižu bh. javnosti dospio u oktobru ove godine, zbog ubistva policijskog inspektora Nenada Markovića u Bijeljini. U vezu s ubistvom inspektora su dovedene četiri osobe, među kojima i Kokanović, a koji je i ranije osuđivan za više krivičnih djela.

Kokanović je sin poslanika u NSRS-u i osoba koju i ranije nalazimo u policijskim dosjeima. Kokanović i Marković prema nezvaničnim informacijama, navodno nisu bili u sukobu, a prema dostupnim informacijama, u Markovića je pucano u trenutku kada je izlazio iz kluba.