Izvještaj o šteti
0

Nevrijeme odnijelo dva života i uzrokovalo materijalnu štetu

FENA
Olujno nevrijeme zahvatilo je jučer poslijepodne mnoge dijelove FBiH, a uslijed udara groma u mjestu Gladovići na području općine Zenica smrtno su stradale A.M. i njena kćerka maloljetna A. N. iz Zenice, dok su A. H. i maloljetni A. M. zadobili povrede i prebačeni su u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom jučer popodne uzrokovalo je i velike materijalne štete na području Zeničko-dobojskog kantona.

Na području općine Zenica i samom gradu jak vjetar je jučer od 15.10 do 15.30 lomio i čupao drveća - stabla iz korijena, lomio grane, a zabilježeno je i padanje reklamnih panoa, lomljenje prozorskih stakala, a s pojedinih zgrada otpadala je fasada. Usljed pada stabala na ceste, pojedine ulice bile su zatvorene za saobraćaj dok stabla nisu uklonjena.

Prema telefonskim izvještajima vatrogasnih jedinica i općinskih službi u općinama Tešanj, Olovo, Maglaj, Vareš, Žepče i Visoko nevrijeme je popraćeno jakim pljuskom i vjetrom. Nije bilo prijavljenih slučajeva niti intervencija.

Pričinjene su materijalne štete na vozilima (oštećeno oko 20 vozila) i pojedinim objektima u gradu.

U ulici Školska br. 1 i 3 velika stabla su obustavila saobraćaj, a jedno je palo na poslovnu zgradu gdje su komunalna preduzeća uz veće angažovanje mehanizacije otklonila i uspostavila saobraćaj. Pojedina naselja ostala su bez električne energije kao i bazne stanice mobilnih operatera.

Područje općine Breza zahvatilo je veliko olujno nevrijeme praćeno kišom. Prijavljen je veći broj manje oštećenih krovova na kućama, lomijenje grana i oštećenja na vozilima.

Na području općine Kakanj palo je stablo u naselju Doboj i zablokiralo saobraćaj, a intervenirala je Vatrogasna jedinica Kakanj i uklonila stablo. U selu Brežani drvo je palo na ćošak kuće, a u tom slučaju intervenirali su građani i općinska služba civilne zaštite. Pričinjena je materijalna šteta na kući, a vatrogasci su intervenirali na skidanju table salonita koje je visila i prijetila da padne na prolaznike.

Nevrijeme, koje je jučer zahvatilo područje općine Žepče, nije uzorokovalo štetu u samom gradu, ali su vatrogasne ekipe intervenirale na gašenju šumskog požara do kojeg je došlo usljed udara groma na području Matinskog visa.

U prigradskom naselju Stare skroze na regionalnom putu Zavidovići - Olovo u općini Zavidovići, drvo je palo na kuću i pričinilo materijalnu štetu.

Nije bilo više prijavljenih slučajeva, a na području te općine olujno nevrijeme nije bilo tolikog intenzitata kao u općinama Zenica i Breza.

Sve komunalne službe, vatrogasne jedinice i jedinice civilne zaštite uspješno su dejstvovali na određenim područjima, a ekipa kantonalne Uprave Civilne zaštite Zenica krenula je u obilazak općine Breza.

Kako je FENI saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, jako nevrijeme koje je zadesilo grad Tuzlu jučer oko 16.30 sati pričinilo je veliku materijalnu štetu na više objekata u gradu.

Jak vjetar podigao je krovove na više objekata (stambena zgrada u naselju Mejdan, zgrada Tehnološkog fakulteta, soliter u naselju Slatina), a na soliteru u naselju Irac vjetar je otkinuo komade fasadne izolacije.

U više mjesnih zajednica na području općine Tuzla došlo je do prekida u napajanju električnom energijom radi oštećenja na elektromreži. U toku je sanacija elektromreže. Ekipe komunalnog preduzeća, elektrodistribucije i PVB Tuzla radile su čitavu noć na otklanjanju posljedica nevremena.

U naselju Babina Luka - općina Kalesije, usljed udara groma zapaljena su četiri stoga sijena i štale. Pripadnici vatrogasne brigade Kalesija požar su lokalizirali.

Zbog jakog nevremena, istog dana u MZ D. Vukovlje - općina Kalesija, pala su tri dalekovodna stuba pod naponom. Ekipe elektrodistribucije su poduzele potrebne radnje.

U naselju G. Kalesija, zbog varničenja električnih vodova, zapaljen je krov na porodičnoj kući. Pripadnici PS Kalesija poduzeli su potrebna mjere i radnje.

U redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u FBiH za posljednja 24 sata navodi se da je na pomoćnom objektu u mjestu Krčevine u općini Vitez - u SBK jučer u 15.25 sati, usljed udara groma, došlo do požara koji je lokalizirala policijska patrola i VJ Vitez.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona - općina Grude registrirane su dvije intervencije i to jedna od 11.10 do 12 sati u mjestu D. Mamici, a druga od 11.45 do 13 sati u mjestu Pešija. U oba požara gorila je trava i nisko rastinje, a opožareno je oko dva ha površine. Požare su ugasili pripadnici DVD Grude.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona vatrogasci su intervenirali osam puta. Požari su pogašeni, a nije pričinjena materijalna šteta.

I na području općine Čapljina zabilježeno je nekoliko intervencija, a gorjeli su trava, nisko rastinje i šuma, dok su na području općine Stolac zabilježene dvije intervencije na lokalitetu Pijana brda. Od posljedica tih požara opožareno je četiri ha trave i niskog rastinja.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite, na putu Tuzla - Zvornik u naselju Tojšići - Tuzlanski kanton, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Na putu Tuzla - Doboj, u mjestu D. Orahovica dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradalo jedna osoba.