Kratki spoj
17

Nestala argentinska podmornica prijavila kvar prilikom posljednjeg javljanja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Argentinska mornarica je saopćila da je podmornica ARA San Juan, koja je nestala u srijedu prošle sedmice, prijavila mehanički problem tokom posljednje komunikacije.

Podmornica sa 44 člana posade je nestala 430 km od argentinske obale.

"Podmornica je izronila i prijavila kvar", potvrdio je komandant Gabriel Galeazzi.

Argentinska mornarica je saopćila da buka otkrivena sonarom u ponedjeljak tokom potrage nije došla s podmornice, a to je drugi "lažni alarm" otkako je nestala.

Kapetan Galeazzi, komandant u bazi u Mar del Plati južno od Buenos Airesa, rekao je da je prijavljen kvar, odnosno kratki spoj u baterijama podmornice.

Brat jednog člana posade je ranije lokalnim medijima rekao da je u poruci prije prekida komunikacija saznao da podmornica ima problema s baterijama.

Ovo je prvi put da je zvanično objavljeno da je podmornica imala mehaničkih problema. Kapetan Galeazzi je kazao da mehanički problemi nisu neuobičajeni te da rijetko predstavljaju rizik.

"Podmornica ima mnogo pomoćnih sistema, kako bi se mogli koristiti prilikom kvara", dodao je kapetan.

On je rekao da je podmornici naređeno da skrati misiju te da ide direktno do Mar del Plate. Lokalni mediji pišu da je kapetan podmornice ARA San Juan kontaktirao bazu nakon što je prijavio mehanički problem. U poruci je naveo da podmornica ide prema bazi s 44 člana posade od kojih je svaki zdrav.

Mornarica je u ponedjeljak objavila da signali detektovani tokom vikenda nisu stigli sa satelitskog telefona nestale podmornice. Neuspjeli pozivi su trajali između četiri i 36 sekundi, a primljeni su u subotu. Ti signali su pojačali nadu da je posada živa.

Ogromna operacija potrage i spašavanja se nastavlja u Južnom Atlantiku. Specijalna oprema je u Argentinu stigla iz SAD-a, a potragu su se priključili brojni čamci i avioni. Ipak, potragu otežavaju snažan vjetar i visoki valovi.

Podmornica ARA San Juan se vraćala s rutinske misije iz Ushuaije koja se nalazi u blizini najjužnije tačke Južne Amerike.