{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nerminu Masli 4,5 godine zatvora za ubistvo pješakinje

Piše: E. F./Klix.ba
8.5.2015. u 09:53
183
163
Nerminu Masli 4,5 godine zatvora za ubistvo pješakinje
183
Nermin Maslo danas je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nepravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora i tri godine zabrane upravljanja motornim vozilom nakon odsluženja zatvorske kazne, a nakon što je oglašen krivim za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je vozeći BMW usmrtio pješakinju Josipu Knežević, a teško povrijedio maloljetnu E. M.
Podsjećamo, nesreća se dogodila 31. oktobra prošle godine, dok je optužnica protiv Masle podignuta dva mjeseca kasnije. Tada je on optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Porodica ogorčenaDenis Karačić, sin Josipe Knežević, nakon izrečene presude ljutito je napustio sudnicu, ogorčen visinom kazne koja je izrečena okrivljenom za smrt njegove majke.

"Samo nam još treba da se ovi revolveraši autima počnu ubijati", kazao je Karačić za Klix.ba.

Postupajuća tužiteljica je nakon presude za Klix.ba izjavila da će Kolegij Tužilaštva odlučivati o eventualnoj žalbi na izrečenu nepravomoćnu presudu.

Predsjedavajuća sudskog Vijeća Jasmina Begić koja je Masli izrekla presudu, obrazlažući odluku Vijeća istakla je da je Sud prilikom određivanja visine sankcije uzeo u razmatranje kako otežavajuće tako i olakšavajuće okolnosti u ovom slučaju.

"Uzeli smo u obzir da je optuženi u ovom slučaju postupio sa umišljajem, odnosno da je bio svjestan posljedica koje može izazvati njegova vožnja brzinom za 50 posto većom od dozvoljene. Također, optuženi je i prekršajno kažnjavan više puta u posljednje dvije godine te su mu iste godine izrečene tri mjere zabrane upravljanja vozilom. Tokom 2013. godine kažnjen je 11 puta dok je tokom 2014. kažnjen još tri puta.

Maslo opasnost na cestiKada su u pitanju olakšavajuće okolnosti Vijeće je cijenilo raniju neosuđivanost optuženog, njegovo priznanje krivnje, ali i kajanje zbog svega što se dogodilo.

Kada je u pitanju mjera zabrane upravljanja vozilom, Vijeće je takvu odluku donijelo jer smatra da je opasno da optuženi upravlja motornim vozilom.

Prema navodima optužnice, on je dana kada je izvršio krivično djelo oko 19:55 sati vozio brzinom od 93 kilometra na sat (dozvoljena brzina je 60 kilometara na sat) lijevom saobraćajnom trakom ulice Zmaja od Bosne. Kretao se u pravcu raskrsnice od Pofalića do Dolac-Malte, gdje se saobraćaj odvija pojačanim intenzitetom, te svjesno nije prilagodio brzinu, zbog čega je ugrozio javni saobraćaj.

Maslo je maloljetnicu udario prednjim lijevim dijelom vozila, a potom je prednjim desnim dijelom vozila udario i Josipu Knežević, majku sedmero djece, koju je od siline udara odbacio naprijed, nakon čega je pala na cestu. Nesretna žena zadobila je teške povrede, rascijepile su joj se grudna i bubrežne arterije, polomljena joj je grudna kost i rebra s desne i lijeve strane, nagnječena tkiva pluća, slomljena stidna kost i baza lobanje, a nagnječeno joj je bilo i moždano tkivo.

Bogat prekršajni dosjeKnežević je zbog jakog krvarenja preminula iste noći, dok je maloljetna E. H. zadobila težak prijelom karlične kosti.

Inače, optuženi je samo tokom 2013. i 2014. godine 15 puta zaveden u prekršajnoj evidenciji. To su uglavnom bili prekršaji prekoračenja brzine, zbog čega su mu više puta bile izrečene i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom, i to 2007. (u trajanju od 30 dana) i tri iste mjere u 2013. godini, od kojih jedna 2. augusta 2013. u trajanju od 60 dana i dvije zabrane upravljanja za isti dan, i to od 7. jula 2013. godine, u trajanju od po 30 dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: