Crna hronika
1

Nermin Pećanac tvrdi da kriminalci u Sarajevu neće pobijediti

Piše: N. Jamaković
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Nermin Pećanac (Foto: Klix.ba)
Jedan od osumnjičenih za sinoćnju pucnjavu u sarajevskom naselju Dobrinja, pri čemu je povrijeđeno sedam osoba, je Nikola Džamonja, protiv kojeg je policija od 2010. godine podnijela pet izvještaja o krivičnim djelima, te ga dva puta i predala u nadležnost Tužilaštva KS.

Džamonja je u bijegu pred policijom od aprila ove godine, kada je na Dobrinji ranio Emira Hodžića, a povod za sinoćnju pucnjavu, kako se navodi, je Džamonjin sukob sa Almedinom Ćatom, kojeg je ranio u aprilu prošle godine, za što je u toku sudski proces protiv njega.

Džamonja je najbolji primjer kako povratnici u činjenju krivičnih djela konstantno pucaju i povređuju ljude, a za kratko vrijeme se nađu na slobodi. Ministar sarajevske policije Nermin Pećanac za Klix.ba ističe da policija tu ništa ne može promijeniti.

"Maksimalno što policija može uraditi jeste privesti osumnjičene i uz izvještaj ih predati Tužilaštvu. Za sve daljnje korake nadležno je pravosuđe", kazao je Pećanac.

On je potvrdio da je Džamonja od aprila u bijegu pred policijom nakon ranjavanja Hodžića, ali nije želio davati bilo kakve informacije prije nego što bude priveden. "Tek kada bude priveden moći ćemo znati gdje se skrivao, odnosno dati više informacija o tome", dodaje ministar Pećanac.

Podsjeća da je policija inicirala zakonske promjene kojima bi bile izricane strožije sankcije za držanje i nošenje oružja, ali to nije prošlo na Skupštini Kantona Sarajevo.

"Na taj način poslana je jasna poruka kriminalcima, baš kao i 2002. godine, kada je raspuštena specijalna policijska jedinica. Međutim, mi iz policije poručujemo da kriminalci nisu pobijedili i ne mogu pobijediti te činimo sve da krivičnih djela u Sarajevu ima što manje", kaže Pećanac.

On je podsjetio i kako je policija prošlog mjeseca provela racije po sarajevskim kafićima, što je dalo rezultata, te na to da je policija inicirala akciju "Nova žetva", koja treba početi u septembru, a kako bi bilo prikupljeno što više oružja od građana.