Radio Široki Brijeg
0

Nerede su izazvale Horde zla

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
Jedna osoba je smrtno stradala, a 15 je ozlijeđeno u pravom ratu u Širokom kod stadiona Pecara koji su izazvale Horde zla, njih oko 200 pristiglih iz Sarajeva. Krv, lom i krš, pucnjava, kamenje, razbijeni automobili i izlozi, suzavci i vodeni topovi, gotovo sat vremena je trajao pravi rat na ulicama. Destrukcija, razaranje, divljaštvo kakvo je teško opisati riječima, izvjestio je novinar Radija Široki Brijeg Mario Marušić.

Odmah do dolasku, 20 minuta prije početka utakmice, navijači Sarajeva krenuli su u rušilački pohod i obračun sa policijskim snagama, letjele su boce, kamenje, stolovi, razbijani su izlozi, napadnuta je policija i gledatelji na stadionu Pecara. Boce, kamenje, eksplozivne naprave i baklje navijači su bacali i preko ograde sjeverne tribine i prema samom travnjaku. Gledatelji, među kojima je bio i određeni broj djece, bili su primorani da se sklone pod natkriveni dio tribine i u klupske prostorije koje su također pretrpjele znatna oštećenja. Srećom, među djecom nije bilo povrijeđenih, objavio je Marušić u svome radio izvještaju.

Policija je nakon dolaska pojačanja uz velike napore konačno nakon 40-ak minuta žestokih sukoba, uspjela potisnuti razbješnjele navijače prema gradu odnosno prema benzinskoj pumpi, gdje su i smješteni gostujući navijači, te dovesti situaciju pod kontrolu. Tu je nekoliko minuta trajalo navlačenje hoće ili neće ući u autobus i kako osigurati prolaz, da bi potom Sarajlije uz jaku kontrolu bili izvedeni iz grada.

Gorjeli su i automobili, među njima i jedan policijskii, zapalili su ga navijači Sarajeva. Desetak automobila je razbijeno oko stadiona i gradske dvorane. Saobraćaj je zatvoren od tri sata, kada je počelo divljanje. Hitna služba doma zdravlja u Širokom Brijegu imala je pune ruke posla, jedna osoba iz Sarajeva je, nažalost, uprkos svim naporima, podlegla ranama. Navodno je riječ o hicu iz vatrenog oružja. Na desetke je lakše i teže povrijeđenih, među navijačiima i s jedne i s druge strane, i među policajcima. Utakmica nakon svega nije odigrana, delegat Đorđe Starčević je bio stalnom kontaktu sa Komitetom za takmičenje Nogometnog saveza BiH, koji je nakon što im je predočeno šta se dešavalo, donio konačnu odluku da se utakmica neće igrati.

Umjesto jednog sportskog užitka, pala je glava u divljanju navijačkih skupina ili bolje rečeno onih koji sebe tako zovu. Ovaj put Sarajlije su htjele da budu u naslovnoj ulozi crne hornike. Nažalost uspjeli su u tome, te su iza sebe ostavili pustoš, krv , suze i jedan izgubljeni mladi život, javio je Radio Široki Brijeg.