Crna hronika
0

Nepoznati rezultati istrage u MUP-u o terorističkom napadu u Bugojnu

SRNA
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Niko u MUP-u Srednjobosanskog kantona ne zna da li je i sa kakvim rezultatima završena istraga o eventualnoj odgovornosti policije za propuste koji su mogli dovesti do terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojnu, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

U tekstu se podsjeća da je policijski komesar MUP-a SBK Drago Vukoja, 14. jula rekao da je MUP pokrenuo internu istragu u okviru koje će biti provjereno da li je Haris Čaušević, jedan od osumnjičenih za teroristički napad izvršen 27. juna, ranije uživao zaštitu svojih rođaka uposlenih u policiji.

Komesar Vukoja sada je na godišnjem odmoru. Iz njegovog kabineta "Nezavisnim" je rečeno da ga niko ne mijenja i ne može dati informacije o ovoj internoj istrazi. Ministar unutrašnjih poslova SBK Sedžad Milanović danas nije bio na poslu.

U Unutrašnjoj kontroli MUP-a SBK, kao ni portparol, nisu imali informaciju za javnost o ovom pitanju.

U MUP-u SBK rade Husein Čaušević, stric osumnjičenog Harisa Čauševića, te njegov rođak Zaim Ždralović, komandir Jedinice za podršku MUP-a SBK.

Ranije je Islam Čaušević, načelnik Krim-policije u Bugojnu, demantovao medijske navode da je rođak osumnjičenog Harisa Čauševića, te da ga je ranije štitio.

"Da se komesar želio ozbiljno baviti ovim poslom, ne bi novinari zvali da se raspituju. Ta istraga je samo farsa. Komesar je, od kako je bačena bomba, samo nekoliko dana bio na poslu. Sada se traže rođaci osumnjičenog Harisa Čauševića, a po tome bi pola policije moglo biti njegova rodbina, jer je ovo malo mjesto", rekao je sagovornik "Nezavisnih" iz vrha MUP-a SBK.
U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest njegovih kolega ranjeno.