Crna hronika
0

Nepoznata osoba pucala u "Haciendi"

FENA
U ponedjeljak oko 00.35 sati obaviješten je Operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo da je u ulici Bazerdžani, općina Stari Grad Sarajevo, ispred UO ''Hacienda Cantina Mexicana'' nepoznata osoba upotrijebila vatreno oružje.

Radeći na rasvjetljavanju događaja službenici policije su došli do saznanja da je oko 00.50 sati u KC bolnice Koševo dovezen P.A., rođen 1971. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, s povredama nanesenim vatrenim oružjem, prostrijelna rana kroz lijevu stranu grudnog koša te da je hospitaliziran na Klinici za grudnu hirurgiju.

U ulici Igmanska, općina Vogošća, službenici Pete policijske uprave u ponedjeljak oko 3.30 sati su zaustavili i kontrolirali vozilo ''BMW'', reg. oznake 919-E-780, kojim je upravljao B.S., rođen 1984. u Sarajevu, gdje je i nastanjen, s kojim su se u vozilu nalazili S.E., rođen 1981. u Sarajevu i Š.H., rođen 1983. u Sarajevu, oba nastanjena u Sarajevu. Prilikom pregleda vozila pronađen je i oduzet pištolj ''mauser-werke oberndorf 6 MHB'', cal. 9 mm, za koji je Š.H. izjavio da je njegovo vlasništvo i da ne posjeduje odobrenje nadležnog organa.

U ponedjeljak oko 09.00 sati obaviještena je Prva policijska uprava da su noću s 10./11. juni od 21.00 do 08.00 sati u ulici Aleja ambasadora, općina Stari Grad Sarajevo, nepoznate osobe izvršile oštećenje 14 sadnica stabala lipe.

Službenici Druge policijske uprave jučer oko 10.40 sati lišili su slobode S.M., rođen 1958. u Teočaku, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe. Zatečen je u izvršenju provalne krađe u kuću vlasništvo M.N. u ulici Gornji Velešići, općina Novo Sarajevo. Prilikom pregleda kod S.M. je pronađen i oduzet provalnički alat i dva ručna sata.

Prva policijska uprava je u ponedjeljak oko 10.50 sati obaviještena da je 10. juna oko 15.55 sati, u ulici Himze Polovine, općina Centar Sarajevo, nepoznata osoba izvršila krivično djelo razbojništva nad A.K. iz Sarajeva. Otuđila joj je torbu s ramena, a zatim se udaljila u nepoznatom pravcu.

Prva policijska uprava jučer oko 12.20 sati je obaviještena da su pripadnici SFOR-a Italijanskog bataljona na lokalitetu Trebevića pronašli vatreno oružje i municiju. O tome je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uviđaj su obavili službenici policije MUP-a Kantona Sarajevo, a na licu mjesta je prisustvovalo ovlaštena osoba CZ Kantona Sarajevo. Pronađeno je 349 komada metaka cal. 7,9 mm, trotilski metak, elektrodetonirajuća kapisla, ručna hemijska bomba ''suzavac'' i puškomitraljez MG 39, cal. 7,9 mm. Oružje i municija su predati ovlaštenoj osobi Civilne zaštite, dok će puškomitraljez biti predat na uništenje po akciji ''Žetva''.

Službenici Prve policijske uprave jučer u 15.15 sati lišili su slobode B.D., rođen 1968. u Sarajevu, nastanjen u Istočnom Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krađe. On je u ljetnoj bašti u ulici Štrosmajerova, općina Stari Grad Sarajevo, od H.A. iz Gradačca sa stola otuđio mobitel ''samsung''. Prilikom pregleda kod B.D. je pronađen i oduzet navedeni mobilni telefon koji je vraćen vlasnici.

Na kolovozu magistralnog pura M-17, na mostu rijeke Željeznice, općina Ilidža, u ponedjeljak oko 16.20 sati dogodila se saobraćajna nezgoda. Sudarili su se vozilo ''fiat punto'', reg. oznake 891-T-327, kojim je upravljao N.M., rođen 1970. u Novom Pazaru, nastanjen u Sarajevu i vozila ''opel omega'', reg. oznake 055-K.-565, kojim je upravljala P.E., rođena 1985. u Bijeljini, nastanjena u Sarajevu. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške povrede lobanje zadobio je putnik iz vozila ''fiat punto'' K.E., rođena 1971. u Foči, nastanjena u Sarajevu, a lakše N.M.

Na kolovozu magistralnog puta M-17 u Tarčinu, općina Hadžići, jučer oko 16.45 sati dogodila se saobraćajna nezgoda. Sudarili su se teretno vozilo ''volvo'', reg. oznake 468-E-612, s poluprikolicom ''kogel'', reg. oznake 895-E-971, kojim je upravljao I.S., rođen 1974. u Doboju, nastanjen u Maglaju i autobusa ''setra'', reg. oznake 819-J-857, kojim je upravljao P.D., rođen 1951. u Čitluku, gdje je i nastanjen. Povrijeđeno je 35 osoba (34 američka državljanina), od toga devet je teško povrijeđeno, devet osoba je zadobilo neutvrđeni stepen povreda, među kojima je i vozač, dok je osam osoba lakše povrijeđeno.

Na magistralnom putu M-17 u Pazariću, općina Hadžići, sinoć oko 22.45 sati dogodila se saobraćajna nezgoda. Vozilo »VW golf«, reg. oznake 314-M-292, kojim je upravljao Š.V., rođen 1950. u Hadžićima, gdje je i nastanjen skrenuo je s puta. U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške povrede zadobio je Š.V.

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodile su se 34 saobraćajne nezgode, od toga 29 s materijalnom štetom i pet s nastradalim osobama kada je 11 osoba teže, a 29 lakše povrijeđeno. Zbog upravljanja vozilom pod djejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno pet vozača, tri osobe zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, vozač zbog upravljanja vozilom u vrijeme izrečene zaštitne mjere te dva vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole.