Doboj i Banja Luka
0

Neodgovorni građani palili nisko rastinje, požari zahvatili kuću, prugu i polje

M. N.
Požar u Pezića Polju
Požar u Pezića Polju
Uprkos upozorenjima građanima da ne vrše paljenje niskog rastinja bez nadzora vatrogasaca, to pojedini i dalje rade. Zbog neodgovornog ponašanja jučer su na području Banje Luke i Doboja izbili požari koji su zahvatili kuću, prugu i polje.
Kako je saopćeno iz PU Banja Luka, u zaseoku Pezić Polje došlo je do požara koji se proširio na nisko rastinje, ali u kući u kojoj srećom nije bilo nikoga.

Prilikom požara izgorjela je krovna konstrukcija kuće, unutrašnjost, te vanjska stolarija. Požar su lokalizovali pripadnici Vatrogasne jedinice Grada Banja Luka. U požaru srećom nije bilo povrijeđenih osoba. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti.

Prema podacima PU Doboj, u mjestu Mladikovine na području općine Teslić došlo je do požara usljed krčenja parcela, koje su vršili mještani. Po prijavi su postupili policijski službenici PS Teslić koji su utvrdili da je požar zahvatio 50 dunuma površine obrasle niskim rastinjem. Požar su lokalizovali pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Teslić.

U naselju Petrovo oko pruge kod "Nove stanice" izbio je požar koji je zahvatio pružne drvene pragove koje su radnici željeznice uspjeli ugasiti. Požar je izbio nakon što su mještani palili nisko rastinje. Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Petrovo su u potpunosti lokalizovali požar. U oba požara srećom nije bilo povrijeđenih osoba, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Proteklih dana vatrogasci širom BiH su imali veliki broj intervencija zbog požara koji su uzrokovani ljudskim faktorom. Iz policijskih uprava podsjetili su da su predviđene i novčane kazne za paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez obavještavanja vatrogasca u iznosu do 1.000 KM, te kazne zatvora do 12 godina ukoliko se požar proširi i ima težih posljedica.

U toku 2020. godine, sredinom februara je prilikom paljenja niskog rastinja na području općine Modriča tjelesne povrede zadobila jedna osoba, a samo na području grada Doboj četiri osobe su smrtno stradale u ovakvim požarima prošle godine.