Crna hronika
8

Nefić: Smanjen broj teških krađa u KS

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području Kantona Sarajevo u prvih pola godine znatno je smanjen broj teških krađa u stanovima u odnosu na isti period 2013. godine, rekao je Srni portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Prema analitičkim podacima policije, u 2013. godini u ovom periodu evidentirano je 500 teških krađa u stanovima, dok je u istom periodu tekuće godine zabilježeno 187 teških krađa manje.

"Tokom sezone godišnjih odmora usmjerili smo aktivnosti da je što je moguće više policijskih službenika na terenu, da su u kontaktu sa sekretarima mjesnih zajednica i građanima radi prikupljanja informacija", naglasio je Nefić.

Prema njegovim riječima, policija je izdala određene upute građanima prilikom odlaska na godišnje odmore, kako da postupe i zaštite stanove.

"Sugerišemo da se ne spuštaju sasvim roletne, da serijske brojeve tehničke robe popišu, da vrijednosti, novac i nakit daju nekome povjerljivom na čuvanje ili u sef u banku, da ugrade protivprovalna vrata, da se poprave brave u haustorima, te da zajednički ulaz bude stalno zaključan", rekao je on.

Policija je apelovala da građani, ako primijete bilo šta sumnjivo, pozovu policiju na broj 122.

"Postoje osobe koje čine takozvane štih probe, dođu na vrata stana i pitaju da li neka osoba tu živi, sa ciljem da provjere da li ima stanara u stanu. Molimo građane da odmah obavijeste policiju, ako se to desi i da što bolje zapamte kako izgleda ta osoba da bi smo mogli na terenu intervenisati", rekao je Nefić.