Kampanja MUP RS-a
0

Ne pišite na Facebooku gdje ljetujete i kad se vraćate

Piše: V. T.
Građani koji godišnje odmore planiraju provesti van svojih domova, ključeve kuća ili stanova treba da stave kod povjerljivih osoba koje stanuju u blizini kako bi reagovale ukoliko u blizini uoče neku sumnjivu osobu.

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao Zoran Mandić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, predstavljajući promotivnu kampanju "Ne dopustite lopovu da ljetuje u vašem domu".

Šef Odjela za suzbijanje visokotehnološkog kriminaliteta Jovo Marković upozorio je građane da na društvenim internet mrežama ne ostavljaju podatke na svojm profilima kada i gdje odlaze i koliko ostaju na odmorima.

"Često se dogodi da neko na svom profilu najavi kada i gdje ide na odmor. Ostavi fotografije svoje kuće ili stana, pa i mjesta gdje će da ljetuje i kad će da se vrati. Zlonamjerni to mogu da pokupe i iskoriste. Zbog toga se građanima savjetuje oprez, odnosno da te podatke ne ostavljaju na internetu", poručio je Marković.

On je naglasio da korisnici Facebooka ili drugih društevnih mreža moraju imati u vidu da pojedini prijatelji njihovih prijatelja mogu da prate njihove komentare na profilu.