Crna hronika
0

Nazif Bajrami potpisao sporazum i dobio 12 godina zatvora za ubistvo oca

Piše: Adis Karadža
Nazif Bajrami (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Presuda Nazifu Bajramiju (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu prihvatilo je danas sporazum o priznanju krivnje koji je sa Kantonalnim tužilaštvom potpisao Nazif Bajrami, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 12 godina zatvora zbog ubistva oca Milajima Bajramija i nedozvoljenog držanja oružja.

Bajrami je zbog ubistva oca dobio 11 i šest mjeseci, a za držanje pištolja, kojim je ubistvo izvršeno osam mjeseci zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna od 12 godina. Optuženom je produžen pritvor, te kao mjera sigurnosti oduzet pištolj CZ, dok troškovi sudskog postupka padaju na teret Suda, jer je Vijeće obrazložilo da pekara koju je porodica Bajrami ranije držala, više ne radi.

U optužnici je navedeno da je Nazif Bajrami 8. novembra u ranim jutarnjim satima u porodičnoj kući u Humskoj ulici u Pofalićima, nakon verbalnog konflikta sa ocem, u namjeri da ga ubije, iz pištolja ispalio četiri hica koji su Milajima Bajramija pogodili u stomak, grudni koš i glavu, te je zbog iskrvarenja preminuo na mjestu.

Prilikom razmatranja sporazuma o priznanju krivnje, tužilac Aziz Jahjaefendić i advokat Selman Zijadić su naveli da je Bajrami priznao djelo za koje je izrazio kajanje, da se radi o porodičnom čovjeku, mladoj osobi koja ranije nije kažnjavana, da je u pitanju porodična tragedija i da će dogovorenom kaznom biti postignuta svrha kažnjavanja.

Sudski postupak će naknadno biti nastavljen protiv Nazifove majke Mefavet Bajrami, koja se tereti da je uklanjala tragove ubistva. Naknadno će biti zakazano i ročište na kojem će biti izrečena krivično pravna sankcija Nazifovoj supruzi Rugile Bekiri, koja je priznala krivnju za pomoć učinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.