Crna hronika
38

Nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu: Nemoguće uočiti promjene na kočionom sistemu

Piše: E. F.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svjedočenjem Asima Alihodžića, vještaka mašinske struke i svjedoka odbrane, jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Semiru Rastoderu, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Hava Šljivić-Dovadžija.

Nesreća se dogodila 1. aprila prošle godine, a Rastoder je vozio brzinom od 89 kilometara na sat.

Alihodžića je angažovala odbrana osumnjičenog za teško krivično djelo protiv javnog prometa kako bi se utvrdilo da li su se na diskovima kočnica Rastoderovog Golfa A6 tokom vještačenja mogle uočiti promjene.

"Nakon udesa, vještačenje se radilo u noćnim uslovima pri smanjenoj vidljivosti tako da nije bilo moguće utvrditi postojanje anomalije na kočionom sistemu i promjenu boje na kočionim diskovima, jer su od takvog materijala koji odvodi toplotu. Bez skidanja točka i i vještačenja u laboratoriji nije moguće dati potpuno vještačenje jer u suprotnom ima se uvid samo u fragmente točka", rekao je Alihodžić.

On je ovim svojim iskazom pobio ranije svjedočenje vještaka Tužilaštva KS koji je kazao kako u sudskom spisu nema pokazatelja o tome kako su nastali tragovi na diskovima koje je utvrdio vještak Tužilaštva, te dodao da ABS sistem prilikom kočenja, i pri velikim brzinama, ne može ostavljati tragove na diskovima.

Predsjedavajući vijeća Jasenko Ružić novo ročište je zakazao za 15. septembra kada će u svoju korist svjedočiti Semir Rastoder.