Uključena policija iz oba entiteta
0

Nastavlja se istraga o svirepom ubistvu Veličanina

Sarajevo-x.com
Mjesto na kojem je pronađeno tijelo
Mjesto na kojem je pronađeno tijelo
Više mješovitih istražnih policijskih timova, po nalogu dežurnog kantonalnog tužioca Adisa Husića, danas su poduzele određene aktivnosti koje bi trebale da olakšaju i ubrzaju utvrđivanju činjenica i okolnosti pod kojima je ubijen Admir Veličanin, sa prijavljenom adresom stanovanja u ulici Kneza Lazara u Doboju, čije je tijelo sa prostrelnom ranom od vatrenog oružja i vezanim rukama pronađeno u subotu u šumi na lokalitetu Grašnica kod Begovog Hana.

Istražni policijski timovi iz oba entiteta ostvaruju saradnju, jer je ubijeni već od ranije bio poznat policijskim i sudskim organima zbog niza krivičnih djela i prekršaja. Niko od službenih organa, koji sudjeluju u istražnim radnjama, nije se oglasio saopštenjem i iznio neke od činjeničnih okolnosti do kojih se do sada došlo, tako da se u javnostima špekuliše brojnim ne provjerenim informacijama i pričama koje uopće nemaju osnova, jer nisu dio istrage, ili su plod nečije sujete.

Ekspertski policijski istražni timovi danas su, u okviru Policijske uprave I u Zenici, obavili brojne istražne radnje i prikupljali dokazni materijal sa putničkog motornog vozila marke "Audi TT", registarske oznake 054-T-621, koje je prema informaciji iz dobojskog Centra javne bezbjednosti u vlasništvu nastradalog Admira Veličanina i za koje nema prijave da je otuđeno.

Korištenje ovog automobila se dovodi u vezu sa njegovim ubistvom, jer se u periodu pronalaska tijela ubijenog Veličanina automobil kretao na području Općine Žepče, a način njegovog korištenja u to vrijeme postao je sumnjiv policijskim službenicima s obzirom da se kretao brzo i bez upaljenjih svjetala.

Nakon što je sa dva, za sada nepoznata lica, bio primjećen u naselju Zenički put, automobil Audi je velikom brzinom pobjegao magistralnim putem M-17 u pravcu Zenice, ali se zaustavio u naseljenom mjestu Donja Golubinja na području Općine Žepče.

U ovom naselju automobil Audi je primjećen da je stigao u velikoj brzini, a dva lica koja su bila u vozilu su na zadnja sjedišta ubacili veću količinu sijena, koje su zatim napustivši automobil nedaleko zapalili. Vatra je zahvatila vozilo, ali su mještani odmah obavijestili Policijsku stanicu u Žepču da je izbila vatra na napuštenom vozilu i dolaskom policijske patrole spriječen je požar na vozilu, koje je nakon obavljenih uviđajnih radnji na mjestu požara prebačeno pod nadzor policije MUP-a ZDK.

Brza intervencija policije i mještana je spriječila da ubačeno i zapaljeno sijeno uništi automobil Audi TT, tako da je oštećen samo zadnji dio unutrašnjost vozila. Nakon što je prema nalogu tužioca automobil Audi TT predat zbog istražnih radnji i prikupljanja uzoraka i otisaka pripadnicima kriminalističke policije MUP-a ZDK, nastaviti će se sa daljnjim ekspertizama.

Ovo je samo dio obimnih istražnih aktivnosti koje se prema nalogu Tužilaštva ZDK poduzimaju na što bržem rasvjetljavanju svirepog ubistva dvadesetsedmogodišnjeg Admira Veličanina iz Doboja, koje je izvršeno pod potpuno nepoznatim okolnostima, nepoznatim izvršiteljima i nalogodavcima.

Obdukcija je pokazala da je do smrti došlo usljed teškog povređivanja vatrenim oružjem iz neposredne blizine u glavu i da se radi o klasičnom obliku likvidacija pronađene osobe. Dalji tok istražnih aktivnosti umnogome će vjerovatno ovisiti i od vještačenja nalaza nakon završetka analiza podataka i otisaka iz automobila Audi TT, kao i činjenica vezanih za neke neke radnje koje se mogu dovesti u vezu sa ubijenim Admirom Veličanonom.

Istraga o ovom slučaju se nastavlja u okviru policijskih timova i Tužilaštva ZDK.