Crna hronika
0

Nastavak suđenja za genocid u Srebrenici

FENA
Nedeljko Sekula, svjedok odbrane Zorana Tomića, u nastavku suđenja za genocid počinjen u julu 1995. godine, rekao je da o ubistvima civila u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici nije ništa čuo, te da izjava koju je dao 2005. godine istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sadrži niz “netačnosti”, prenosi BIRN.
  • Neću reći da su me prisilili da to potpišem, ali tako je bilo. Ovo što je pisano nisu moje riječi. Oni mi nisu rekli o čemu ćemo razgovarati niti ko su osumnjičeni. Tu izjavu tada nisam ni pročitao jer nisam imao naočale, a nisu mi je ni oni pročitali - rekao je Sekula, koji je tokom 1995. godine bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije u Šekovićima.

Sekula je u nastavku ispitivanja kazao da je ipak unaprijed znao o čemu će razgovarati sa istražiteljima SIPA-e, te da ga Tomićeva odbrana nije prisiljavala da svjedoči u korist drugooptuženog.

Radomir Vuković i Zoran Tomić terete se za učešće u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica u Bratuncu. Obojica su, kako stoji u optužnici, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije u Šekovićima, te su, između ostalog, 13. jula 1995. godine sudjelovali u zarobljavanju i sprovođenju Bošnjaka do Kravice, gdje su potom ubijeni.