Crna hronika
1

Nastavak obračuna: Policija zbog pucnjave na Dobrinji traži Nikolu Džamonju

Piše: N. J.
Nikola Džamonja (Foto: Facebook)
Nikola Džamonja (Foto: Facebook)
Sedam osoba je povrijeđeno u sinoćnjoj pucnjavi u sarajevskom naselju Dobrinja, a policija ima saznanja da se u vezu sa ovom pucnjavom može dovesti Nikola Džamonja, poznat po činjenju više krivičnih djela.

Od sedam povrijeđenih osoba, četiri su otpuštene nakon ljekarskog tretmana u bolnici, dok su tri osobe, koje su zadobile prostrelne rane, zadržane u bolnici Koševo, na Klinici za traumatologiju i ortopediju.

"Oko 23 sata u bolnicu su dovezeni K. B. (1987) koji je imao ranu na glavi i prostrelne rane cijelom dužinom lijeve ruke, S. D. (1963) sa prostrelnom ranom lijevog stopala, te A. C. sa prostrelnom ranom lijeve natkoljenice. Svi su zadržani na Klinici za ortopediju i traumatologiju", rekla je za Klix.ba glasnogovornica bolnice Koševo Biljana Jandrić.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Pucnjava se dogodila u ugostiteljskom objektu Kuća u ulici Braće Mulića, gdje je, osumnjičeni Džamonja sa još jednom nepoznatom osobom otvorio vatru na goste kafića iz vatrenog oružja. Nezvanično, meta je bio zakupodavac objekta Almedin Ćato, koji u to vrijeme nije ni bio u objektu.

Ćato i Džamonja su već neko vrijeme u sukobu, a protiv Džamonje se vodi sudski proces zbog ranjavanja Ćate u aprilu prošle godine. Zanimljivo je da je Džamonja pucao i prije nekoliko mjeseci, te da je od tada u bijegu pred policijom. Podsjetimo, tada je Džamonja (26) pred kafićem Prego na Dobrinji iz pištolja ranio Emira Hodžića (24) te pobjegao, a to su samo neka od njegovih krivičnih djela.

Ćato je također policiji poznat odranije, a prije nekoliko dana je uhapšen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. U bijegu pred policijom Ćato je odbacio pištolj sa okvirom i pet metaka, koji je pronađen i zaplijenjen.

Prema policijskom saopćenju, nakon pucnjave je na mjesto događaja upućeno više policijskih patrola, koje su konstatovale da je povrijeđeno sedam osoba. Pet osoba je povrijeđeno vatrenim oružjem, jedna osoba krhotinama stakla, dok je jedna osoba zadobila povredu nakon pada.

Policajci su na mjestu događaja pronašli i izuzeli, radi potrebnih vještačenja, više metaka i čahura nepoznatog kalibra. Radeći na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, policija je došla do saznanja da se u vezu sa pucnjavom, osim Džamonje, mogu dovesti i N. A. rođena 1993. godine u Bijeljini, nastanjena u Sarajevu, te još jedna nepoznata osoba. Iz policije podsjećaju da je protiv Džamonje od 2010. godine do danas podneseno pet službenih izvještaja Tužilaštvu KS zbog izazivanja opće opasnosti, nasilničkog ponašanja i nanošenja lakših povreda. U dva je navrata uz službeni izvještaj bivao i predan u nadležnost Tužilaštva. Policija nastavlja raditi na pronalasku osoba koje se dovode u vezu sa sinoćnjom pucnjavom.