Oštetila budžet BiH
0

Nastavak akcije "Boss": Uhapšena žena, oduzeta dokumentacija

FENA
Nastavljajući rad na predmetu kodnog naziva "Bos", policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su lišili slobode H.B. (1950.), zbog sumnje da je kršeći zakonske propise pri uvozu robe i tekstila iz Mađarske i Italije oštetila budžet BiH u milionskim iznosima.

Šezdesetdvogodišnja H.B. iz Doboja, s boravištem u Mađarskoj gdje je obnašala funkciju direktorice jedne firme, sumnjiči se da je kao član organizirane kriminalne skupine sudjelovala u uvozu tekstilne i druge robe iz Mađarske i Italije, za koju je preko svojih pravnih subjekata registriranih u Mađarskoj sačinjavala fiktivne fakture i popunjavala ih netačnim sadržajima o vrijednosti i količini robe koja se uvozi, te na taj način omogućila pravnim subjektima sticanje uvjeta za niže uvozne dažbine, čime su oštetili prihode BiH u milionskim iznosima.

Također, tokom jučerašnjeg dana, po nalogu Suda i Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su privremeno oduzeli finansijsko-poslovnu dokumentaciju i predmete koje su pronašli pretresima dviju lokacije na području Sarajeva i Doboja, a koji mogu mogu poslužiti za dokumentiranje krivičnih djela počinjenih u periodu 1996.-2012.

Ta krivična djela uključuju organizirani kriminal, poreznu utaju, carinsku prevaru, pranje novca, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu i prevaru, saopćeno je iz SIPA-e.

H.B. će danas, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, dok policijski službenici SIPA-e nastavljaju s pretresima na još jednoj lokaciji.