Federalna uprava policije
0

Nastavak akcije "Aunt": Pretresi i hapšenja u Mostaru i Konjicu

Dž. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona, realizovali operativno taktičku akciju kodnog naziva "Aunt".

Akcija se odnosi na dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Provodeći navedene mjere i radnje, u ranim jutarnjim satima uhapšeni su A. H. (1973.) i S. P. (1968.), dok su A. Dž. (1981.) koji je bio predmet istrage, jučer uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog krivičnog djela razbojništvo.

Na osnovu naredbi Općinskog suda u Mostaru, pripadnici Federalne uprave policije izvršili su pretrese na dvije lokacije na području Mostara i na jednoj lokaciji na području Konjica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeta određena količina spida, određena količina kanabisa, oružje, municija, mobilni telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti traženi naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu s gore navedenim krivičnim djelom.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjećamo da su u sklopu ove operativne akcije, 1. marta uhapšene tri osobe V.P. (1964.), D.S. (1986.) iz Mostara i Z.K. (1975.) iz Stoca, vezano za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Njima je određen jednomjesečni pritvor.

Značajnu podršku u provođenju ovih aktivnosti pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok su asistenciju pružali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.