{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napadnut uposlenik porezne uprave FBiH

F
18.5.2007. u 16:09
0
0
Napadnut uposlenik porezne uprave FBiH
0
Napadnut uposlenik porezne uprave FBiH
Dvije nepoznate osobe u četvrtak 17. maja 2007. godine fizički su napale šefa Odsjeka za inspekcijski nadzor Porezne uprave Federacije BiH Mirsada Čaluka prilikom ulaska u zgradu Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik, nanjevši mu pritom teže tjelesne ozljede, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.
Do fizičkog napada je došlo u 08.00 sati kada su Mirsadu Čaluku prilikom izlaska iz privatnog automobila prišle dvije nepoznate osobe i pitale ga da li je on Mirsad Čaluk, šef inspekcije. Kada im je kazao da jeste, jedan napadač mu je drsko rekao: "Ti si taj što mi sestri tri puta zatvara radnju u Žepču."

Iako ih je Čaluk upozorio da Kantonalni porezni ured Novi Travnik nije nadležan za područje Žepča i pozvao ih da razgovaraju o tom problemu u njegovom kabinetu, jedan napadač ga je udario nogom u stomak, a drugi u lice.

Potom su obojica nastavili da ga udaraju nogama u predio grudnog koša, leđa i nogu, sve dok u pomoć nisu pristigli zaposlenici KPU koji su čuli pozive u pomoć. Napadači su tada pobjegli sa lica mjesta.

O ovom događaju odmah je obaviještena Policijska uprava Novi Travnik, koja je poslala patrolu da izvrši uviđaj.

Poslije uviđaja Čaluku je ukazana ljekarska pomoć u Domu zadravlja u Novom Travniku i Kantonalnoj bolnici Travnik, gdje su mu ljekari konstatovali teže tjelesne povrede.

Iz Porezne uprave FBiH navode da ovo nije prvi put da uposlenici koji obavljaju poslove inspekcijskog nadzora kao i druge poslove u okviru Porezne uprave FBiH doživljavaju verbalne, pa i fizičke napade.

Slični slučajevi su se dešavali prilikom inspekcijskih kontrola u Novom Travniku, Gornjem Vakufu - Uskoplju, Jajcu, Travniku. U slučajevima gdje su počinioci procesuirani, oni nažalost nisu kažnjeni za djelo iz člana 278. Krivičnog zakona Federacije BiH – napad na poreznog službenika u obavljanju službene dužnosti, već za napad na običnog građanina.

S obzirom da su u toku aktivnosti kontrole igara na sreću u ugostiteljskim i drugim objektima i u većini slučajeva se moraju izdavati rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i pečatiti objekti, pretpostavka je da će se ovakvi slučajevi ponavljati, jer uposlenici Porezne uprave nisu dovoljno zaštićeni od nadležnih institucija, navodi se u saopćenju koje je potpisao direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: