{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napadnut uposlenik porezne uprave FBiH

F
18.5.2007. u 16:09
0
0
Napadnut uposlenik porezne uprave FBiH
0
Napadnut uposlenik porezne uprave FBiH
Dvije nepoznate osobe u četvrtak 17. maja 2007. godine fizički su napale šefa Odsjeka za inspekcijski nadzor Porezne uprave Federacije BiH Mirsada Čaluka prilikom ulaska u zgradu Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik, nanjevši mu pritom teže tjelesne ozljede, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.
Do fizičkog napada je došlo u 08.00 sati kada su Mirsadu Čaluku prilikom izlaska iz privatnog automobila prišle dvije nepoznate osobe i pitale ga da li je on Mirsad Čaluk, šef inspekcije. Kada im je kazao da jeste, jedan napadač mu je drsko rekao: "Ti si taj što mi sestri tri puta zatvara radnju u Žepču."

Iako ih je Čaluk upozorio da Kantonalni porezni ured Novi Travnik nije nadležan za područje Žepča i pozvao ih da razgovaraju o tom problemu u njegovom kabinetu, jedan napadač ga je udario nogom u stomak, a drugi u lice.

Potom su obojica nastavili da ga udaraju nogama u predio grudnog koša, leđa i nogu, sve dok u pomoć nisu pristigli zaposlenici KPU koji su čuli pozive u pomoć. Napadači su tada pobjegli sa lica mjesta.

O ovom događaju odmah je obaviještena Policijska uprava Novi Travnik, koja je poslala patrolu da izvrši uviđaj.

Poslije uviđaja Čaluku je ukazana ljekarska pomoć u Domu zadravlja u Novom Travniku i Kantonalnoj bolnici Travnik, gdje su mu ljekari konstatovali teže tjelesne povrede.

Iz Porezne uprave FBiH navode da ovo nije prvi put da uposlenici koji obavljaju poslove inspekcijskog nadzora kao i druge poslove u okviru Porezne uprave FBiH doživljavaju verbalne, pa i fizičke napade.

Slični slučajevi su se dešavali prilikom inspekcijskih kontrola u Novom Travniku, Gornjem Vakufu - Uskoplju, Jajcu, Travniku. U slučajevima gdje su počinioci procesuirani, oni nažalost nisu kažnjeni za djelo iz člana 278. Krivičnog zakona Federacije BiH – napad na poreznog službenika u obavljanju službene dužnosti, već za napad na običnog građanina.

S obzirom da su u toku aktivnosti kontrole igara na sreću u ugostiteljskim i drugim objektima i u većini slučajeva se moraju izdavati rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i pečatiti objekti, pretpostavka je da će se ovakvi slučajevi ponavljati, jer uposlenici Porezne uprave nisu dovoljno zaštićeni od nadležnih institucija, navodi se u saopćenju koje je potpisao direktor Porezne uprave FBiH Midhat Arifović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: