Ozbiljne tjelesne povrede
0

Napad na turskog državljanina u Brčkom

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon napada na državljanina Republike Turske u Brčkom, ambasada te zemlje u Bosni i Hercegovini uputit će diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kojom će izvjestiti domaće institucije u vezi sa narušavanjem lične sigurnosti turskih državljana u BiH, potvrdio je agenciji Anadolija Ismail Altunal, nadležni za konzularne poslove pri turskoj ambasadi.

Altunal je rekao kako je već stupio u kontakt sa oštećenim, te da se za zvanično obraćanje institucijama Bosne i Hercegovine još čekaju medicinski i izvještaji nadležnih istražnih organa.

Državljanin Republike Turske E.B., privremeno nastanjen u Brčkom gdje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, fizički je napadnut ispred sportskog centra Partizan, potvrdio je za agenciju Anadolija poslovni partner unesrećenog.

Napad se dogodio 4.decembra u ulici Vuka Karadžića u Brčkom, u neposrednoj blizini sportske sale Partizan, stoji u izvještaju Policije Brčko Distrikta.

Kako je Anadoliji rekao poslovni partner žrtve fizičkog napada inicijala O.K., E.B. je zadobio ozbiljne tjelesne povrede u predjelu vrata, abdomena, lica i ruku.

"Već sedam mjeseci živimo i radimo u ovom gradu. Ranije smo doživljavali verbalne uvrede i provokacije zbog toga što smo Turci, ali nikada nam se nije dogodilo ovakvo nešto. Moga prijatelja, napala je jedna grupa srpskih nacionalista, koji narušavaju mir i suživot u, inače mirnom Brčkom", rekao je on.

O.K. je pojasnio da unesrećeni nije dao povoda napadačima, te da je u društvu jedne ženske osobe pokušao da napusti sportski centar, ali ga je grupa od "četiri ili pet" napadača presrela.

"Jedan od napadača profesionalni je bokser uslijed čijeg je napada unesrećeni završio u bolnici. Policija je obaviještena o svemu, a žrtva ovog napada E.B., danas se nalazi u policijskoj stanici, gdje će u prisustvu službenog prevodioca i dati izjavu. O čitavom slučaju obaviješteno je i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske", naglasio je on.

"Brčko je ustvari izuzetno spokojno mjesto za život. Taj mir i blagostanje narušava jedna grupa ekstrema, koja ustvari i nije posebno brojna. Ranije smo dobivali poruke kako nam nije mjesto tu, budući da smo Turci, ali se na takve stvari nismo obazirali", rekao je on.