Slučaj "Fan-Ferhatović"
0

Nalazi potvrdili: Pacijenti zaraženi salmonelom

Piše: E. Gorinjac
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
Prema prvim preliminarnim rezultatima građani koji su konzumirali hranu u ugostiteljskom objektu "Fan-Ferhatović" u Sarajevu su zaraženi salmonelom, pokazali su preliminarni rezultati u utorak, rekla je za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.

Rezultati će biti potvrđeni sutra tokom dana. Naime, od subote je u KCUS-u ljekarsku pomoć zatražilo nešto manje od 80 pacijenata, a njih 24 su zadržani na liječenju, dok su ostali pušteni kući i njivo zdravstveno stanje se prati ambulantno.

Klinička slika hospitaliziranih pacijenata je dosta teška i promjenjiva kaže Jandrić.

"Ovo što se dogodilo ovdje u Sarajevu nema nikakve veze sa onim što se dešava u Njemačkoj. Ovdje kod nas se radi o salmoneli, dok je tamo mutant e. coli. Što se tiče Sarajeva, građani nemaju potrebe da se brinu, jer je sve pod kontrolom. Građani moraju voditi računa o detaljnom pranju voća i povrđa pogotovo u ovim toplim danima koji dolaze. Moraju povećati ličnu higijenu i higijenu stanovanja", rekao je za RSG Zlatko Vuković, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo do daljnjeg je zatvorila fast-food "Fan-Ferhatović", a inspektori su uradili sanitarno-higijenski nadzor cijelog objekta i uzeta su 22 uzorka hrane i 17 briseva radnih površina, od čega osam briseva radne odjeće i ruku četiri uposlenika.

Svih 11 uposlenika koji su imali urednu sanitarnu knjižicu, upućeni su u ponedjeljak u Zavod za javno zdravstvo KS da urade pregled na kliconoštvo.