Slučaj "Fan-Ferhatović"
0

Nakon trovanja pregledan 71 pacijent, u bolnici ostalo 24

Piše: E. Gorinjac
Broj pacijenata koji je zatražio ljekarsku pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od subote, nakon konzumiranja hrane u ugostiteljskom objektu "Fan-Ferhatović", sada ukupno iznosi 71. Naime, od subote se taj broj konstantno povećava, a jučer ih je bilo nešto više od 50.

"Trenutno su hospitalizirana 24 pacijenta, dok ih je jučer bilo 15. Njihova klinička slika je jako teška, niko od njih nije životno ugrožen, mada je i to u ovakvim slučajevima vrlo promjenjljivo. Zdravstveno stanje onih koji su nakon pregleda pušteni kući i dalje se prati ambulantno, ali je njihova klinička slika znatno bolja", rekla je za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Kako je jučer saopćeno iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo fast-food "Fan-Ferhatović" je zatvoren do daljnjeg, a inspektori su uradili sanitarno-higijenski nadzor cijelog objekta i uzeta su 22 uzorka hrane i 17 briseva radnih površina, od čega osam briseva radne odjeće i ruku četiri uposlenika.

Svih 11 uposlenika koji su imali urednu sanitarnu knjižicu, upućeni su u ponedjeljak u Zavod za javno zdravstvo KS da urade pregled na kliconoštvo. Zavodu su dostavljeni i uzorci hrane i brisevi, a informacija o razlozima trovanja biće poznata najvjerovatnije danas.