Vlasnik potvrdio
3

Nakon požara u fabrici Zaharex u Srebreniku polovina radnika ostat će bez posla

A. K.
Firma Zaharex zapošljava 150 radnika (Foto: A. K./Klix.ba)
Firma Zaharex zapošljava 150 radnika (Foto: A. K./Klix.ba)
Farbika Zaharex u Srebreniku čiji su proizvodni pogoni potpuno uništeni u sinoćnjem požaru zapošljava 150 radnika, a njih 50 posto nažalost će ostati bez posla, potvrdio je za Klix.ba vlasnik Zaim Hasanović.
Požar velikih razmjera sinoć je zahvatio proizvodne pogone fabrike namještaja, madraca i spužve Zaharex u mjestu Ježinac nadomak Srebrenika, a kako je za Klix.ba potvrdio vlasnik Zaim Hasanović, vatra je uništila 70 posto imovine.

"Uzrok izbijanja požara još uvijek nije poznat. Čekam da policija i tužilaštvo obave uviđaj i urade vještačenje kako bi se utvrdili svi detalji. Sedamdeset posto firme je uništeno, odnosno dijelovi u kojima se vršila proizvodnja namještaja i spužve. Ostala je samo zgrada uprave", ističe Hasanović.

Od jutarnjih sati u krugu fabrike okupljaju se radnici koji u nevjerici posmatraju zgarište, odnosno mjesto na kojem su do jučer zarađivali platu. Nažalost, polovina njih sada će ostati bez posla.

"Naša firma zapošljava ukupno 150 radnika, ali sada ću nažalost polovinu njih morati otpustiti, jer su pogoni izgorjeli. Nadam se da će se u dogledno vrijeme steći uslovi za renoviranje fabrike i izgradnju potpuno uništenih dijelova", dodao je Hasanović za Klix.ba.

Kako smo već ranije objavili, pet vatrogasnih ekipa iz Srebrenika, Tuzle i Lukavca nekoliko sati sinoć se borilo s vatrenom stihijom, koja je za veoma kratko vrijeme u potpunosti uništila proizvodne hale kompanije, ali i opremu koja se koristila za proizvodnju.

Vatra u fabrici još uvijek tinja, zbog čega je nemoguće pristupiti obavljanju uviđaja.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, nadležni tužilac formirat će ekipu za obavljanje uviđaja, koji će se početi tek nakon što vatra bude potpuno ugašena. Do tada mjesto događaja osigurava policija.

U fabrici Zaharex proizvodili su se madraci, bonell žičana jezgara, spužve, posteljine, prekrivači, štep deke, jastuci, jorgani, nadmadraci, ali i namještaj.