Crna hronika
62

Nakon pogibije radnika na Dobrinji: Inspekcija firmi Terming zabranila rad na zgradi

Piše: E. F.
Mjesto nesreće (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mjesto nesreće (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Miralem Zukić (32), radnik koji je jučer pao sa skele na gradilištu u sarajevskom naselju Dobrinja, preminuo je usljed teških povreda koje je zadobio padom sa skele objekta na kojem je radio.

Potvrdio nam je ovo i Hamza Žujo, sudski patolog koji je izvršio obdukciju nad tijelom preminulog.

Pao sa skele visoke 13 metara

"Smrt je nastupila usljed povreda nastalih padom i to u predjelu grudnog koša glave i srca", kazao je Žujo.

U postupku inspekcijskog nadzora je konstatovano da je uposlenik firme "Terming" smrtno stradao nakon pada sa fasadne skele u visini od oko 13 metara.

Podsjećamo, tragedija se dogodila jučer poslije podneva kada je Zukić tokom izvođenja radova na zgradi koja se nalazi u ulici Habibe Stočević u naselju Dobrinja pao sa skele sa četvrtog sprata.

Padom je potrgao sigurnosnu mrežu te je ostao mrtav na mjestu. Očevici cijeloga događaja bili su šokirani tragedijom na gradilištu koja se u ovoj godini po drugi put dogodila u Sarajevu.

Prvi put, podsjećamo, poginula su dva radnika Famus gradnje 3 u obrušavanju skele i oplate u ulici Hiseta. Zbog ovoga slučaja vodi se sudski postupka protiv rukovodstva ove građevinske firme.

Zabrana rada na zgradi Provansa Dobrinja

Jučer je na mjesto pogibije Zukića zajedno sa policijom izašao i inspektor rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Postupajući inspektor je prilikom vršenja uviđaja iz svoje nadležnosti izdao usmenu zabranu firmi "Terming" za dalje izvođenje radova na stambenoj zgradi Provansa Dobrinja.

"Uviđajne radnje na ovom slučaju i dalje traju, a po okončanju postupka inspekcijski organi će kompletan predmet dostaviti Tužilaštvu KS na nadležno postupanje", kazala je za Klix.ba Vildana Bosno, portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Klix.ba jučer je kontaktirao i Enesa Hašimbegovića, vlasnika firme Domoinvest koja je zapravo investitor radova koji se izvode na pomenutoj zgradi. No, on nam nije znao kazati šta se dogodilo te je samo naveo kako se radi o iskusnom radniku koji je dugogodišnji uposlenik firme Terming.