Pronađen samo kajak
33

Nakon osam dana potrage na Neretvi od Čapljine do Metkovića nema tijela Manojla Elezovića

G. Š.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nakon osam dana opsežne pretrage rijeke Neretve i njezinih obala od Čapljine do Metkovića još nije pronađeno tijelo nestalog Manojla Elezovića, kojeg su tražile brojne spasilačke službe iz BiH, dronovi i psi tragači.

Kako su za Klix.ba kazali iz GSS-a u BiH jedini trag koji su pronašli u prošli ponedjeljak je njegov kajak, ali tijelu nema još ni traga.

"Potraga se nastavlja i dalje ali u manjem intenzitetu, jer vremenski uslovi ne dozvoljavaju angažman ronilačkih timova i velika je mogućnosti da je rijeka tijelo odnijela daleko od mjesta gdje je pronađen kajak, tako da se radi o ogromnom području na kojem bi se tijelo moglo nalaziti", pojasnili su nam iz GSS-a .

Ističu da se Neretva i njezine obale od Čapljine do Metkovića kontinuirano nadgledaju u slučaju da rijeka izbaci tijelo na površinu.

Međutim, s obzirom na to da je Neretva specifična rijeka s dosta virova i pećina te da je na dosta mjesta vađen šljunak što je stvorilo dodatna udubljenja, teško je prognozirati kad bi tijelo mogla izbaciti na površinu.

Procjene dodatno otežava i činjenica da je Neretva hladna tekuća rijeka i da je zbog vremenskih prilika vodostaj znatno veći nego inače.

Podsjetimo da je HGSS-u Čapljina 30. januara oko 12 sati prijavljeno da je Manojlo Elezović rođen 1961. godine u Čapljini, nestao u subotu, 28. januara i da mu se tokom popodneva izgubio svaki trag.

Odmah po prijavi je, kako su naveli iz HGSS-a Čapljina na teren izašlo pet spasilaca te zajedno s kolegama iz PVP Čapljina i djelatnicima policije započelo potragu.

Pridružile su im kolege iz drugi spasilačkih službi sa šireg područja BiH, te su u akciju potrage uključeni dronovi i psi tragači, ali rezultata nažalost nije bilo.

Zatražili su pomoć i građana, te ih pozvali da u slučaju bilo kakvih informacija kontaktiraju HGSS Čapljina na broj 063 131 121 ili PU Čapljina.