Crna hronika
102

Nakon krađe 600.000 KM: Uposlenik Centralne banke BiH iza rešetaka

Piše: E. F.
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nedžadu Bajraktareviću, osumnjičenom za krađu 600.000 KM iz trezora Centralne banke BiH, određen je jednomjesečni pritvor, potvrđeno je u Sudu BiH.

Naime, Sud BiH je odlučio prihvatiti prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora te on može trajati do 09. januara 2015. godine ili do nove odluke ove institucije.

"Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, pa mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i moguće saučesnike, te uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak", saopćeno je iz Suda BiH.

Nedžad Bajraktarević osumnjičen je za krivično djelo pronevjera u službi. Podsjećamo, suključar, odnosno referent za gotovinske transakcije u Odjeljenju za trezorske poslove Centralne banke BiH, uhapšen je jučer i to nakon što je ustanovljeno da u trezoru nedostaje 600.000 KM.

Manjak je primijećen u okviru redovne i vanredne kontrole stanja trezora, primjenom sistema interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo.

Bajraktarević je simulirao odlaganje novca koji je bio namijenjen za uplate komercijalnim bankama. On je na police gdje je trebao stajati novac stavljao papir, stiropor ili plastificiranu foliju, a preko svega vrpcu na koju se i potpisivao.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe koji provode istragu, u okviru koje je identifikovan počinilac.

U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendovao devet zaposlenih dok traje istražni postupak, te će poduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom.